Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Р. Стелиянова: Очакваме от април безработицата да започне да намалява

Кои са основните проблеми на пазара на труда, които вълнуват българите в момента, кога ще спре да расте безработицата и да се увеличава заетостта, какво да очакваме в тази посока до края на годината? По тези въпроси разговаряме с Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта (АЗ).

Визитка: Росица Стелиянова е родена на 1 юли 1974 г. Възпитаничка е на английската езикова гимназия в град Добрич. Магистър по право и икономика. Има специализация за кариерен консултант, както и множество публикации в България и чужбина. От 2002 г. работи в системата на Агенцията по заетостта (АЗ). От декември 2003 г. е неин заместник-изпълнителен директор. От 8 юни 2009 г. е изпълнителен директор на АЗ.

– Госпожо Стелиянова, как ще коментирате данните на Евростат, че безработицата в България продължава да нараства, а в същото време средното равнище на безработицата в ЕС пада?

Да, наистина данните на Евростат за периода март 2010 г. – януари 2011 г. показват, че коефициентът на безработица в България за 11 поредни месеца е по-висок от отчетения среден коефициент на безработица за Европейския съюз (ЕС-27). Средният коефициент на безработица в Европейския съюз обаче пада и то само с 0,10 процентни пункта през последния месец, т.е. през януари 2011 г., а през предходните месеци той е с постоянна стойност от 9,60%.

По данни на Евростат средногодишният коефициент на безработица през 2010 г. в еврозоната (17 страни членки на евросъюза) е 10%, а за евросъюза (ЕС-27) — 9,60%. В България през 2010 г. отчетеният средногодишен коефициент на безработица е 9,90%, т.е. с 0,30 процентни пункта по-висок от средния за Европейския съюз.

– През зимните месеци е налице увеличение на безработицата, какви са очакванията Ви за пролетта?

Сезонната заетост играе важна роля и оказва съществено влияние върху пазара на труда в страната. Увеличението на безработицата в края на годината е нормално за периода. Положителното е, че безработицата се задържа на нива, по-ниски от предходната 2010 г., и в началото на 2011 г. отчитаме 9,78% за месеците януари и февруари, което е с 0,48 процентни пункта по-ниско от февруари 2010 г.

През последните месеци на 2010 г. и началото на 2011 г. се появиха симптоми на промяна в икономическата ситуация в страната, свързани с подобряване на стопанската конюнктура и поява на макар и минимален икономически растеж. Това ни дава увереност, че през следващите месеци ще се прекъсне негативната тенденция от последните 2 години на спад в заетостта в страната.

Обичайно, през месец март започва наемането на работна сила на първичния пазар на труда в дейностите със сезонен характер – в туризма, търговията, преработващата промишленост, строителството, селското и горското стопанство. На базата на тази ситуация очакванията ни са от март–април регистрираната безработица да започне да намалява.

– Липсата на заетост продължава да бъде най-сериозният проблем за икономиката на страната. Какви са прогнозите Ви за работните места в следващите месеци?

Прогнозите ни за следващите месеци са за повишаване на броя на работните места в реалния сектор. Това важи особено за отраслите, които са сезонно зависими – селско стопанство, туризъм, строителство, транспорт, преработваща промишленост, търговия. Данните от административната ни статистика за февруари показват, че вече са се увеличили почти три пъти обявените места в транспорта, два пъти в селското стопанство, в строителството и по-слабо в търговията. Индикатор за оживление на първичния пазар е увеличението близо три пъти на работните места, обявени като сезонни.

Четете още тук:

http://www.investor.bg/news/article/114014/107.html