Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: Наша национална черта е когато има една добра идея, да намираме хиляда причини да я спънем

Председателят на Общински съвет Варна Николай Апостолов е роден на 3 декември 1964 г. Той има висше военно образование от ВВОВУ „Васил Левски“ в гр.Велико Търново със специалност „Автомобилни войски“ и гражданска специалност „Инженер по експлоатация на автомобили и мотокари“. Апостолов е женен с две деца. Работил е като мениджър продажби в частни търговски фирми.

Ели Маринова: Господин Апостолов, вие идвате от частния бизнес, как решихте да се занимавате с политика и харесва ли ви?

Николай Апостолов: Решението да се занимавам с политика е продиктувано от няколко  заложени в мен мотива. Първият е фактът, че аз съм голям любител на историята. С напредването на моята житейска възраст, опит, когато децата започнаха да порастват и в нашата страна след 1989 година много млади, интелигентни, способни българи напуснаха страната, за да търсят реализация в чужбина. Този процес, на който аз бях свидетел, съпроводен с порастването на моите деца постави пред мен въпроса, че трябва да направим нещо, с което да променим държавата към по-добро, за да могат децата ни да си останат тук, а не да отиват гурбетчии в чужбина. Колкото и да звучи тривиално, това бяха двата основни мотива, които ме подтикнаха да се занимавам с политика.

Е.Маринова: Ще успеем ли да завърнем децата си отвън?

Н. Апостолов: Това няма как да стане без съвместните усилия на всички нас. Ако чакаме само един със своите усилия, в случая нашия премиер Бойко Борисов да го направи,  няма как да стане. Трябва всички да си дадем ясна сметка, че ако всеки даде нещо от себе си и ако не каже пред собствената си съвест „стига толкова”, няма да станат нещата.

Е.Маринова: Каква е вашата лична позиция по отношение на отварянето на пристанището за обикновените варненци?

Н. Апостолов: Твърдо подкрепям идеята и недоумявам защо толкова дълго време се умува, спори се. Може би това си е наша национална черта, когато има добра идея да намираме хиляда причини, с която да я спънем. Това е потвърдено и с факта, че докато се наумуват тези преди нас, други пристанища като Констанца отидоха 20 години напред. Аз съм твърдо за отваряне на пристанището за гражданите на Варна, които да могат да намерят там  подходяща среда за отдих и развлечение.

Е.Маринова: Мислите ли, че е добра идея да се върне неусвоения японски заем?

Н. Апостолов: Аз като човек, занимавал се с бизнес и познаващ неговите правила, вместо да си позволявам да мисля и да тълкувам, бих казал да погледнем цифрите. Ако видим какво е усвоено от японския  заем за бургаския порт и  с какви средства държавата дотира връщането на усвоените там средства, това би ми дало закономерен и математически доказан отговор на въпроса необходимо ли е връщането на този заем. Ако можем да работим и да си плащаме кредита, добре, но всички специалисти от бранша, които аз съм слушал и всички сметки, които съществуват към момента показват, че ако бъдат усвоени въпросните пари от заема, пристанището няма да може да си ги заработва. Тогава отиваме на варианта, че вие, аз, всички ще трябва да дотираме упражнението, което някои искат да извършат с този заем. Нека да слушаме специалистите. След като математиката показва, че той не е рентабилен, значи не е необходим.

Е.Маринова: Предварителните данни от преброяването на населението показват, че Варна е малко над 400 000 хил. души, но ние знаем, че това не е така. Много повече хора живеят в морската столица. Какъв  според вас е начинът да бъдат накарани тези хора да си плащат данъците във Варна, защото те живеят със семействата си тук?

Н. Апостолов: Ако бъде изпълнен в този обем и мащаб приетият закон за етажната собственост, мисля, че това много лесно би дало отговор на въпроса, който задавате. Друг законен начин аз не виждам, по който да могат да бъдат накарани въпросните хора да си плащат данъците тук.

Е.Маринова: Какво мислите за прийома „хващане на бас” за това – кой да води заседание на общински съвет-Варна?

Н. Апостолов: Най-вероятно намеквате за последния случай, в който г-н Марешки, в поисканото от мен време за почивка след тежкия старт на сесията. Мисля, че това по-скоро е някаква шеговита закачка от общински съветник, подхвърлена от ваши колеги журналисти. Когато помолих заместник председателя г-жа Снежана Донева да ме замести, за да мога да взема глътка въздух, г-н Марешки дойде при мен и попита може ли и той като зам.председател да ме замести на мястото на председателстващия заседанието. В моя типично демократичен стил на открито управление му казах, че няма никакъв проблем. До момента не беше изявявал желание и когато помоли и му беше дадена тази възможност. Така, че пред мен той не се е хващал на бас.

Е.Маринова: Допада ли ви дисциплината на общинските съветници и има ли такива, с които не можете да се справите?

Н. Апостолов: Това, което виждаме в залата по време на сесия като дисциплина е провокирано от предизборната битка, която нашите политически опоненти отляво искат да дадат на управляващата в момента политическа сила и използват всяка една публична трибуна, за да могат да покажат колко са подготвени. По този начин те провокират и по-ниското ниво на дисциплина по време на сесийните заседания. Дали ми харесва? В никакъв случай. Но в края на краищата това е плод на лично възпитание и отговорност, която всеки един от нас, избран за общински съветник носи пред своите избиратели. Ако наистина гражданското общество е развито на такова ниво и ако варненският гласоподавател иска срещи с този, когото е избрал, може би нещата биха приключили много отдавна.

Ние от ГЕРБ и аз лично редовно присъстваме, както на срещи с граждани, така и на срещи със съпартийци. Когато се изправиш пред хората, когато те започнат да те питат и да те разпъват на кръст, нещата изглеждат по друг начин и ти започваш да си задаваш въпроса – какво ще им отговориш на тези хора. Ето го дисциплиниращият фактор, който по една или друга причина е прекъснат в този общински съвет, защото всички знаем в какъв вихър бяха проведени изборите през 2007 г. под мотото ”Всички срещу ГЕРБ”. Така се получи този пъстър общински съвет в момента, така гражданите нямат възможност да си извикат своите избраници. Ако това нещо се промени, нещата ще бъдат по друг начин.

Е.Маринова: Факт е, че Варна е един от градовете с най-силна урбанизация. Как вие виждате начина, по който морската столица ще се справи с недостигащите места в ясли и детски градини?

Н. Апостолов: Този процес е в следствие на икономическия растеж до 2008 г., когато раждаемостта се повиши, когато в нашия град дойдоха много семейства да търсят препитание. Община Варна и Общински съвет полагат всички усилия, които са по нашите възможности за справяне с този проблем. За тази година в условия на криза и недостигащи финансови средства в бюджета, като основен способ за изграждане на детски градини, ние се фокусирахме върху публично-частните партньорства. Имаме идеи за изграждане на пристройки към съответните детски градини. Друг е въпросът, че тези вътрешни противоречия не ни позволиха да гласуваме на тази сесия публично-частните партньорства за разширяване на две детски градини с басейни. Аз съм убеден, че при по-добър диалог, при едно по-принципно отношение към проблема, в близките няколко години той ще бъде разрешен.

barometar.net