Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Пролетна алергия? Какво да правим

Периодите на цъфтеж на растенията и съответно на изява на алергията към полени у нас са нещо нормално, заради географското положение на България и наличието на четири сезона, писа Puls.bg.Най-ранно цъфтежът на растенията на територията на страната започва март-април. Тъй като различните видове отделят полени по различно време, този период с някои изключения продължава до септември.Най-опасни за хората с алергия са първите месеци от периода на цъфтеж на дадено растение. Сезонът на полените започва с цъфтежа на тревите.Невъзможно е да се избегнат полените, но с придържането към определени правила на поведение при алергия към тях, може да се редуцира вредното им въздействие върху алергичния организъм.

Избягвайте пиковите периоди на цъфтеж

Тук се има предвид да се избягва излизането в гористи и други области по време на цъфтеж на местната фауна. Най-висока концентрация на полени се регистрира в топли, сухи и ветровити дни. Именно тогава излизането навън следва да е ограничено. Времето, в което има по-малко полени във въздуха е много рано сутрин, призори, вечер, по време или след валеж или при облачно, влажно и тихо време.

Поддържайте чистота в дома си

Колкото и да е странно, дори домашната прах съдържа полен. Така че да се намали излагането на полен, включва редовно обиране на прахта у дома. Симптомите на респираторна алергия се влошават и от наличието на химикали във въздуха, цигарен дим или частици от горящи отоплителни уреди – с въглища, дърва и др. Така че намалете излагането и на тези фактори.

Използвайте климатик

При алергия е наложително прозорците да се държат затворени. За подържането на температурата е по-добре да се използва климатик. Само че, трябва да се включва на по-ниска температура, препоръчителната за организма 18-21 оС. Задължително е, филтърът му да се почиства редовно. Прилагането на НЕРА филтър ще ограничи до минимум навлизането на полени с въздуха.Съветът се отнася и при шофиране – не отваряйте прозорците, ползвайте климатичната вентилация на автомобила и ако е възможно често извършвайте сервизно почистване на системата.

Промивки на носа

При алергия към полени правете чести промивки на носа. За целта използвайте преварена охладена леко осолена вода. Това ще намали съдържанието на полепналите алергени по лигавицата и симптомите на алергичен ринит.

Пазете очите си

По време на поленовия сезон задължително носете защитни очила. При силна чувствителност – се предлагат специални назални маски срещу полени. В периода на цъфтеж избягвайте носенето на контактни лещи, тъй като вероятността да се задържи полен по повърхността им е висока.

tialoto.bg