Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Студ и липса на течаща вода мъчат засегнатите от бедствията в Япония

Много оцелели от мощното земетресение и вълните цунами от миналата седмица в Североизточна Япония се събудиха след шеста поредна нощ без течаща вода, засилва се недостигът на електричество и горива, а температурата падна под нулата, предаде ДПА. Над 1,6 милиона домакинства в префектура Мияги са без вода.Хората разказват, че не са имали възможност да се измият и преоблекат от петък. Някои автобусни линии и влакове в района започнаха да се движат отново и някои евакуирани решиха да се опитат да се завърнат по домовете си. Някои училища и детски градини в силно пострадалата префектура Ивате дори възобновиха занятията.

Недостигът на гориво обаче възпрепятства доставките на помощи до убежищата и ограничава възможността за отопление в зимния студ. Разрушените или повредени сгради са 100 396. Потвърдено е, че над 5000 души са загинали, а около 9000 са в неизвестност. Близо 380 000 души живеят в 2500 лагера. Идентифицирани са телата на около 2000 загинали, съобщи полицията, цитирана от агенция Киодо. Процедурата по идентифицирането е ускорена, защото моргите са затрупани с тела. Според местните власти броят на изчезналите е над два пъти по-голям от този, който беше съобщен от националната полицейска служба.

В град Минами Санрику в префектура Мияги около 8000 души все още са в неизвестност. Броят на загиналите само в близкия град Ишиномаки се очаква да надхвърли 10 000 души. В град Онагава се очакват 5000 жертви. Силите за самоотбрана, които за първи път мобилизираха хиляди запасняци, строяха пътища, за да осигурят достъп на спасителните екипи до разрушения град Рикузентаката в префектура Ивате. Част от летището в Сендай беше отворена, но само за полицейски и военни полети, съобщи Киодо.

ekipnews.com