Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кризата в Япония разклати технологичния сектор

Заводи затвориха след земетресението, като по този начин поставиха под въпрос доставките към водещи производители по целия свят. Топ производителите на телекомуникационно оборудване от Япония се присъединиха към автомобилопроизводителите в предупреждение за съкращаване на доставките в следствие на земетресението в Европа, пише Ройтерс. Страната на изгряващото слънце е дом на близо една пета от световното производство на полупроводници. Заводи, произвеждащи  от чипове до части за коли, затвориха след земетресението в петък, като по този начин поставиха под въпрос доставките към водещи производители по целия свят.

Повечето засегнати  изготвят  планове за непредвидени ситуации, бързат да си набавят ключовите компоненти от друго място, като междувременно установяват точно с какъв инвентар разполагат, за да продължат производството.Ериксон, Алкател-Лусент и производителят на чипове ЕсТиМикроелектроникс предупредиха за вероятния ефект върху доставките, който отразява страховете в автомобилната индустрия. Затварянето на големите заводите и фабрики в Япония може да се отрази на пазара в САЩ до две седмици.

Япония е водещ дистрибутор в света в автомобилния и технологични сектор. Според анализатори, ако веригата на доставки бъде нарушена дори само за няколко седмици, ефектът ще се усети в повишаването на цените  или дефицит на стоки като таблети, смартфони и компютри.„Общо взето всичко, или почти всичко се отлага за след април. Дори преди кризата индустрията едва смогваше”, коментира Ърл Лум, управител на ИДжейЕл Уайърлес.„Възможно е да наблюдаваме еквивалент на Леман Брадърс в технологичния сектор”, посочи Сами Саркамис, анализатор в Нордеа.

Производителят на смартфони РИМ работи предимно с японски доставчици и сега проверява какъв е ефектът от земетресението върху производството на компанията. Като малък сигнал за стабилност в сектора за производство на чипове се възприема спадът на спот цената на NAND флаш паметта с 3.8 на сто. Това е основен компонент за производството на таблети.Тошиба, която е отговорна за близо една трета от  продукцията на NAND памет в света все още инспектира своето оборудване и анализира нанесените щети, след като се наложи кратко затваряне на фабриката в Йокаичи.Куалком Инк заяви, че ще поддържа запасите си на склад на материали, използвани за производството на чипове, и че не предвижда значителни проблеми при осъществяването на доставки към своите клиенти.

expert.bg