Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Във всеки човек има поне капка “черна” кръв

За това, че първите хора са се появили в Африка е написал още Чарлз Дарвин през 1871 г. Тогава обаче учените или игнорирали това твърдение или се отнасяли към него с насмешка. Анализ на публикуваните резултати от мащабния проект на National Geographic съвместно с IBM за реконструкция на генеалогичното дърво на човечеството, потвърждава изказаната от Дарвин теза.

Генографският проект е стартиран преди няколко години, като използва натрупани през периода 1980-1990 г. данни за различните типове човешка ДНК, събрани в различни части на света.Според количеството мутации във веригата на ДНК учените са пресметнали степента на родственост между различните групи хора и са построили еволюционното дърво на хомо сапиенс. От него става ясно, че всичко е започнало именно в Африка.Всичко е започнало преди около 200 хиляди години на черния континент, с група ловци и събирачи на плодове, неколкостотин души, които са дали началото на сегашните 6,5 милиарда човека, населяващи Земята.

“Това е сага за способността на човека да преодолява препятствия, да се движи от място на място, да излиза от изолация и да завоюва съседите си. И повечето от тези събития са се случили в далечното минало”, казват учените, участващи в проекта.ДНК на съвременния човек е съхранила следите от мутациите, настъпили с времето. “Всяка капка кръв съдържа в себе си цяла историческа книга, написана на езика на нашите гени”, казва генетикът Спенсър Уелс, един от участниците в проекта.
“От време на време, пише изданието, в хода на еволюцията е имало случайни мутации, които оттук нататък са се предавали на всички. Щом човекът е продължил да съществува, значи тези промени не са били вредни”.

За да достигнат до своя пръв извод – за общия прародител на човека с африкански произход, американските учени са изследвали генетичния код на над хиляда племена и са събрали генетични проби от над 100 хиляди случайно избрани хора от всички части на света.Връщайки се назад във времето чрез проследяване на настъпилите в генния код промени, учените успяват да докажат теорията за т.нар. Африканска Ева, формулирана за пръв път през 80-те г. на 20 в. от учени в университета Бъркли, Калифорния.Днес специалистите са уверени, че всички хора, произхождат от една жена, наречена условно митохондриална Ева.

“Разбира се, тя не е била единствената жена по онова време, но по всичко изглежда, че генетично погледнато всичко тръгва от нея”, твърдят специалистите. В процеса на работата си те много скоро стигат и до “Адам с хромозомата Y” –също африканец и праотец на всички хора.Според публикацията преди около 50-70 хиляди години група от хора, не повече от хиляда, за пръв път е достигнала друг континент, като се е прехвърлила в западна Азия. Именно от тази група произхожда населението на всички останали континенти.

Данните за хомо сапиенс, с които разполагат учените днес, посочват пътя, по който се е движел човека при разселването си. От групата, заселила се в Азия, една част е останала в Близкия Изток, а другата е продължила на изток, достигайки Далечния Изток, а оттам и Америка.“Най-вероятно самите хора тогава не са забелязвали движението, което днес констатираме от дистанцията на годините. Едно поколение е “напредвало” вероятно само с няколко километра пеша или с лодки”, казват изследователите. Затова и със сигурност можем да твърдим, че първият човек се е появил в Австралия преди не повече от 45 хиляди години”.

zdrave.bg