Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кадафи, обещава „ад“ за всеки, който го нападне

НАТО е готов да действа като участник в широка международна кампания, но всяка операция трябва да бъде одобрена от 28-те страни членки. Либийският диктатор Муамар Кадафи предупреди днес да не се предприема никаква офанзива срещу Либия, като заплаши „да превърне в ад живота“ на онези, които нападнат страната, съобщи Франс прес. Кадафи отправи това предупреждение часове след като Съветът за сигурност на ООН дада зелена светлина за въздушни удари срещу въоръжените сили на режима. В същото време посланиците на страните членки на НАТО обсъждат днес ролята на алианса в операциите в Либия след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която разрешава военни действия, съобщи алиансът, цитиран от информационните агенции.

Северноатлантическият съвет, в който заседават посланиците на 28-те съюзнически държави, се събира, за да разисква произтичащите от резолюцията последици и напредъка в планирането на операции за реагиране на всякакви евентуални обстоятелства. Алиансът може да предприеме каквато и да е операция само ако са налице три условия: очевидна необходимост за действия от страна на НАТО, категорична регионална подкрепа и ясна правна основа, както решиха министрите на отбраната от НАТО миналата седмица в Брюксел, изтъкна говорителка на алианса.

Ако тези три условия са изпълнени, алиансът е готов да действа като участник в широка международна кампания, посочи говорителката, припомняйки, че решенията и действията на организацията се базират на принципа на консенсуса. Всяка операция на НАТО трябва да бъде одобрена от 28-те страни членки. Вероятно до часове ще има операции на Великобритания, Франция и САЩ срещу режима в Либия, съобщи Ройтерс. Междувременно режимът на Кадафи е затворил въздушното пространство на Либия за всякакви полети, съобщи европейската организация за контрол на трафика – „Юроконтрол“, цитирана от Ройтерс.Тази стъпка може да ускори изпълнението на решението на за въвеждане на забранена за полети зона над Либия, допълва агенцията.

Армията ще обкръжи Бенгази, но няма да влиза в града, заяви в същото време пред телевизия „Ал Джазира“ синът на Кадафи Сейф ал Ислам. Преди това той се закани в града да бъдат изпратени антитерористични сили, за да обезоръжат бунтовниците.Силите на Кадафи се опитват да си пробият път към центъра на третия по големина либийски град Мисрата с около 25 танка, съобщи египетски опозиционен източник пред телевизия „Ал Джазира“. Танковете на Кадафи обстрелвали града от рано сутринта и вече имало голям брой жертви. Имало опасения, че силите на Кадафи ще използват цивилните граждани като човешки щит срещу евентуални въздушни удари на чуждестранни сили. В интервю за американската телевизия Ей Би Си снощи синът на Кадафи Сейф ал Ислам отрече, че силите, верни на режима, са убивали цивилни, превземайки градовете, контролирани от бунтовниците. „Ал Джазира“ цитира думите на Сейф ал Ислам от същото интервю, че армията само ще обкръжи крепостта на бунтовниците Бенгази, но няма да влиза в града, а ще помага на цивилното население. В града щели бъдат изпратени „антитерористични сили“, които да разоръжат бунтовниците.

четете още на

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3688111