Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Завърналите се от Япония граждани могат да се изследват безплатно в АЕЦ „Козлодуй”

Граждани, които са се завърнали тези дни от Япония, могат да се изследват безплатно в лабораторията на АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес посети Агенцията за ядрено регулиране, за да се запознае на място с данните за радиационния фон в страната и в чужбина.Безплатните спектрометрични изследвания ще се правят след предварително записване на следните телефони: 02/ 939 81 10 – Представителство на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД в гр. София – Марияна Дичева, ръководител; 0973/ 7 39 00 – “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, гр. Козлодуй – Стефка Петрова, ръководител на управление “Администрация и контрол”.

АЕЦ „Козлодуй” осигурява и транспорт на желаещите до централата. Председателят на АЯР Сергей Цочев докладва на министър Трайков, че всички 35 мониторингови станции на територията на страната показват стойности в „зелената“ гама – това означава, че няма отклонения от нормалния радиационен фон и няма никаква опасност за здравето на хората. Такава е ситуацията и в цяла Европа.Нормалният естествен радиационен фон за нашата страна варира в границите 0.1 – 0.2 микросиверта на час. Допустимата граница, в която няма опасност за човешкото здраве, е 0.36 микросиверта на час. В границите от 0 до 0.36 микросиверта кодът на информационните радиационни табла е зелен.

Системата за наблюдение и оповестяване, изградена в АЯР, е създадена след аварията в Чернобил. Тя разполага с напълно съвременни възможности за наблюдение на радиационния фон, подчерта министър Трайков след срещата. Той припомни, че България е изразила готовност да помогне на Япония според нейните нужди и според възможностите ни. Аз вече писах за това на моя японски колега Банри Кайеда, допълни още министър Трайков.  Японската страна е изявила желание всички предложения за помощ да минават през ЕС за по-добра координация.В АЕЦ „Козлодуй“ е създаден кризисен щаб, който следи ситуацията непрекъснато. В началото на идната седмица на заседание, ръководено от министър Трайков, предстои щабът да отчете дейността си и направените изводи досега.

АЕЦ“«Козлодуй“ е най-проверяваната и прозрачна централа, така че тя е абсолютно подготвена за всякакви тестове, каза министър Трайков по повод искането на ЕК да се провери отново готовността на всички ядрени инсталации в ЕС за реакция при инциденти. По неговите думи, нормално е да бъдат направени такива тестове, защото сигурността за живота и здравето на хората е на първо място, а при евентуална авария щетите се разпространяват без граници.

barometar.net