Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Стартира национална образователна кампания „Спи, не се върти”

В Световния ден на съня, стартира национална образователна кампания под надслова „Спи, не се върти!”. Тя е отговор на тревожните резултати от потребителско проучване на тема „Как спят българите?”, проведено от GLORIA, компания производител на продукти за сън.Проучването показва, че близо 70% от българите купуват нови възглавници и завивки едва веднъж на няколко години, а само 25% спазват препоръките за подмяна на този тип продукти веднъж годишно.

27,77% от анкетираните признават, че нямат никаква представа какъв тип възглавници и завивки ползват. Най-разпространени се оказват продуктите със съдържание на пух – 22%, а най-малко познати и използвани са тези със система, регулираща телесната температура. Впечатление прави ниският процент на употреба на антибактериални и антиалергични продукти – едва 13,62%, въпреки че последните години алергиите стават все по-разпространени сред българите, особено при подрастващите.

Сред водещите критерии за покупка на възглавници и завивки се нарежда материята – 55,89%, следвана от дизайна и цветовете – 27,77%. За почти 30% от анкетираните водеща е единствено цената. Силно тревожен е процентът потребители, които се доверяват на изпитани и познати марки – 3%. Подобно поведение дава възможност на анонимни производители да реализират продукция с понякога съмнително качество.

Запитани дали са използвали онлайн магазин за покупка на продукти за спалнята, 86,5% споделят, че до момента не са пазарували по този начин. 57,61% от тях обаче заявяват, че биха купили онлайн продукт, в чието качество са сигурни. Най-голямото преимущество на този тип пазаруване е спестяването на време, което се оценява от почти 27%, а на второ място като предимство е посочена доставката до дома или офиса.

Най-активни в пазаруването на такъв тип продукти са жените – 77%, като най-големият процент от тях попада във възрастовата група 25-45 г.

„Добрият сън до голяма степен бива определян от качеството на възглавниците, завивките и матраците, които ползваме. Те трябва да бъдат удобни и да придържат главата и тялото в една линия, така че гръбначният стълб да бъде изправен, а напрежението в областта на раменете и кръста да бъде премахнато. Качествената възглавница и матрак осигурява облекчение и спокоен сън при дискови и опорно двигателни проблеми, както и при хронично главоболие и мигрена”, сподели специалист неврологът д-р Людмила Златанова от Военномедицинска академия.

„Всички ние трябва да бъдем внимателни при избора си на възглавница, завивки и матрак. Важно е хората да се интересуват от етикетите на продуктите – каква е материята, от какво е пълнежът, какви са свойствата на продукта и най-вече кой е производителят. Нека бъдем внимателни при покупка на продукти с твърде ниски цени, защото това говори, че при изработката е спестено от качество и труд. Некачествените продукти бързо губят своята форма, структура и плътност, а не са редки и случаите, когато се появяват алергии. С кампанията „Спи, не се върти!” се стремим да информираме потребителите за това, как да избират продуктите за сън, така че да избегнат скритите рискове за своето здраве. Вярваме, че тази кампания ще бъде полезна както за потребителите, така и за целия бранш, тъй като информираните хора правят информиран избор в полза на качеството.До края на годината предвиждаме редица активности, които ще привлекат общественото внимание върху важността от качествен сън. Част от кампанията е и разпространението на образователни брошури с интересна и ценна информация ”, допълва Костадин Николов, мениджър продажби на GLORIA.

barometar.net