Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

В земеделското ведомство не летели калинки, а пари

Средствата, които страната ни трябва да усвоява по европейските програми, трябва да бъдат управлявани от икономисти, това каза земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Петър Курумбашев за кадровата политика във ведомството му.Курумбашев обърна внимание, че изпълнителният директор на агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев по специалност е юрист, а по трудов стаж по думите му е по-интересно, и се обърна към министъра да му каже каква представа има той от рибарство и аквакултури.

Курумбашев допълни, че директорът на дирекция „Животновъдство“ към земеделското министерство Кирил Кирков по професия е икономист и е завършил търговия.„Трайков ще трябва в министерството на икономиката да започне да назначава растиниевъди и животновъди, защото вие сте решили въпросите на министерството на икономиката и енергетиката“, коментира Курумбашев и се обърна към земеделския министър със следния въпрос: „Според вас с тези назначения, които трябва да са експертни, а не на политическо ниво, не мислите ли, че в министерството на земеделието всъщност летят калинки?“.

Мирослав Найденов отговори шеговито, че „не знае дали летят калинки“, но бе категоричен, че летят много пари и в общата селскостопанска политика ежегодно влизат 34 процента от общия бюджет на Европейския съюз.Министър Найденов уточни, че 3,2 млрд. евро или над 6 млрд. лв. трябва да влязат само по Програмата за развитие на селските райони и още около 4 млрд. лв. като директни плащания. По думите му това е почти половината от средствата, които влизат в България като европейски средства, към тях има и национални доплащания.

„Тези средства трябва да бъдат управлявани от икономисти и не виждам нищо лошо, че когато забоксува програмата по рибарство назначих вместо много добрия специалист професор по рибарство добър икономист който да може да раздвижи тази програма и тя се раздвижи“, коментира министърът.В момента изкупната цена на литър мляко от 30 стотинки скочи на 80 стотинки, така министър Мирослав Найденов разясни ефекта от въвеждането на стандартите при храните в отговор на въпрос на Мая Манолова от БСП. Той изрази учудване, че освен от всичко друго Манолова разбира и от кренвирши например.

dariknews.bg