Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Великобритания ще компенсира жилищния дефицит чрез преустройство на офис сгради?

Хиляди офис сгради във Великобритания може да бъдат превърнати в жилища според нов правителствен план, който ще либерализира промяната на предназначението на сградния фонд в страната.Властите се надяват, че по този начин ще могат да компенсират дефицита от предлагане на жилищни имоти и ще понижат инвентара от празни бизнес сгради.Административните промени предвиждат да бъде позволено преустройството на сгради, без да е необходимо разрешително от местните градоустройствени власти, тъй като в момента се смята, че бюрократичните процедури и недостигът на земя понастоящем ограничават предприемачите, пише FT.

Строителството на нови сгради миналата година бе на най-ниските си нива в мирно време от 1923 г. насам. През 2010 г. във Великобритания са били изградени едва 129 хил. нови жилища. Само 2,8% от тях са дошли от преустройство на офиси, докато незаетите площи в бизнес сградите в момента са между 7 и 9%.

Изданието цитира правителствен източник, според когото ако всички офис площи, които в момента стоя свободни, бъдат превърнати в жилища, това би донесло 250 хил. нови жилища.„Много малки и големи населени места имат офис сгради, складове и бизнес паркове, които ненужно стоят празни, докато жилищното строителство се понижи до най-ниските си внива в мирната история, тъй като градоустройствената система е оплела предприемачите в бюрократична примка.“

“Въпреки че очевидно не бихме искали да видим как се променя бизнес предназначението на имоти, които все още биха могли да помещават работни места, има много места, на които бизнесът никога няма да се върне и има огромен смисъл да се обмислят алтернативи”, коментира Лиз Пийс, изпълнителен директор на асоциацията на собствениците и инвеститорите в имоти BPF.По инициатива на централната власт общините са започнали да насърчават жилищното строителство, след като правителството е апелирало да отменят ограниченията над строителите, наложени по време на годините на бума.

investor.bg