Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Никой не знае колко може да издържи АЕЦ „Козлодуй“ на земетресение

Най-важното нещо за една атомна централа е нейната сигурност, но никой не знае какъв по сила земен трус може да издържи днес АЕЦ „Козлодуй”. Неотдавна експерти и специалисти в предаване на БНР „Неделя 150“ споменаваха различни цифри, но никой от тях не се позова на конкретен документ. А това трябва да бъде вписано в най-важния документ за една АЕЦ – Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ).Това казва ядреният физик Георги Котев за сайта Eurochicago.com .

От седем години АЕЦ „Козлодуй” няма такъв документ. Когато е започнало изграждането на централата, такъв документ е имало и аз съм го виждал, но си признавам, че не съм гледал главата със сеизмичните данни, гледал съм нещата, които са касаели моята работа. Когато през 2004 започна подмяната на ядреното гориво, трябваше да се направи промяна и в главата, касаеща сеизмичната издържливост. Но това не е сторено. За да кажат отговорните и регулаторни органи и шефовете на централата степента и скалата, по която се измерва такава сеизмична издържливост, те трябва да се позоват на конкретен документ, където това да е записано на базата на разчети. Такъв документ няма! И няма по една причина – горивото, което е в централата, е експериментално и рециклирано, а те нямат разрешение за неговото използване и не искат да си признаят. Това е един порочен кръг.

Ако за Япония големите бедствия са земетресенията и цунамито, то за България голямото бедствие е безграничната алчност на шепа хора. И проектът за АЕЦ”Белене” е движен от алчността им. А за да се обработи общественото мнение у нас в полза на новата централа, «Росатом» дава огромни средства за PR акции. Български журналист твърди, че сумата е 10 млн евро – вижте само колко са активни подръжниците на проекта във всички медии в последно време, казва още физикът.

tvevropa.com