Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Бомбардировки срещу „крепостта“ на Кадафи

Силите на международната коалиция нанесоха първите си удари по територията на Либия. В операцията с кодово наименование „Зората на Одисей“ участват предимно френски и британски изтребители, както и подводница „Трафалгар.“Началото на операцията бе поставено веднага след края на спешната среща в Париж, в която участваха лидерите на 22 страни от Запада и арабския свят. Минути след обявяването й бе съобщено, че френски изтребители са унищожили 4 танка, намиращи се югозападно от Бенгази.
Същинската част на операцията започна с масирана ракетна атака с „Круз“ и „Томахоук“, изстреляни от американски бойни кораби в Средиземно море.Властите във Вашингтон съобщиха, че нанесените удари са първата фаза от една многопланова операция.
По данни на либийската държавна информационна агенция Джана въздушни удари са нанесени върху град Сирт, откъдето е родом полковник Кадафи. В операцията са взели участие три британски изтребителя „Торнадо“ от военната база Норфолк.

Американските спецслужби съобщиха, че по либийската противовъздушна отбрана са нанесени сериозни поражения след среднощния обстрел. На прицел са били предимно либийски зенитни ракети и радари за ранно предупреждение.Малко след старта на въздушните удари на коалицията представител на либийското правителство обвини западните страни във „варварска агресия.“ Либия съобщи, че смята резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща либийската армия да прекрати бойните действия, за невалидна заради извършените от международната коалиция въздушни удари срещу обекти на либийска територия.

Либийските бунтовници определиха коалиционните самолети в небето над Либия като самолети на „приятелски страни.“ Той обеща още гражданите на Либия да се изправят срещу „агресията на колонизаторите и кръстоносците“.Самият Кадафи направи кратко обръщение, в което категорично заяви, че с нападенията си западните страни са превърнали Средиземно море в бойно поле.
По последни данни коалиционните сили са нанесли удари по жилищни райони в столицата Триполи, както и по складове за съхранение на гориво в град Мисурата, намиращ се в западната част на Либийската Джамахирия. Ройтерс подчертава, че ударите са били насочени не към складовете, а към военновъздушните бази, където са разположени въоръжените сили, верни на полковник Кадафи. Нанесли удари и по висше военно училище, намиращо се в покрайнините на града, където са съсредоточени правителствени сили.

Рано тази сутрин са се чули няколко експлозии в столицата Триполи. Обстрелвани са военни бази на правителствените сили, разположени в източната част на града. Съобщава се за бомбардировки в покрайнините на либийската столица, където се намира „крепостта“ на либийския лидер. По данни на световните медии хиляди привърженици на Кадафи са образували жива верига около комплекса и са готови да дадат живота си в защита на режима „Кадафи.“По последни данни след началото на коалиционната операция са загинали 48 души, ранени са над 150, повечето от които жени и деца.Въведена е морска блокада на Либия.
Междувременно Либия обяви, че прекратява сътрудничеството с ЕС в усилията за пресичане на нелегалната емиграция от африканските държави през страната към Европа.

news.bg