Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ракета унищожи сграда от резиденцията на Кадафи

Административна сграда, разположена в резидентския комплекс на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи беше напълно разрушена от ракета, съобщи кореспондент на Франс прес от мястото на събитието. Сградата се намира на петдесетина метра от шатрата, в която полковник Кадафи приема важните си гости. Чуждестранни журналисти били отведени с автобус от властите до резиденцията, за да видят пораженията. Резиденцията Баб ел Азизия е разположена в южната част на либийската столица. Снощи в района се чуха мощни експлозии, а над резиденцията се издигнаха кълба дим.

Правителственият говорител Муса Ибрахим заяви, че това било „варварска бомбардировка, която е можела да засегне стотици цивилни, събрали се в резиденцията на Муамар Кадафи, на 400 км от ударената сграда“.
На пресконференция във Вашингтон вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ увери, че полковник Кадафи не е мишена на коалиционните удари. „Мога да гарантирам, че той не е в списъка на целите. Ние не се целим в неговата резиденция“, заяви вицеадмиралът, цитиран от БТА. Според представител на коалиционните сили административната сграда в резидентския комплекс на Кадафи била унищожена, защото в нея се помещавал командно-контролен център на либийската армия.

Междувременно военноморските сили на Великобритания нанесоха нов ракетен удар срещу обекти на либийската противовъздушна отбраната. „За втори път Великобритания изстреля управляеми ракети „Томахок“ от подводница клас „Трафалгар“ в Средиземно море, в рамките на координиран план на коалицията за налагане на резолюцията“ на Съвета за сигурност на ООН, заяви генерал-майор Джон Лоримър от Генералния щаб в комюнике, цитирано от Ройтерс и Франс прес. „Ние и нашите международни партньори продължаваме операциите в подкрепа на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН“, разрешаваща употреба на сила срещу режима на Кадафи, се посочва още в комюникето.

Италианските изтребители обезвредиха наземни обекти на противовъздушната отбраната. В ударите участвали четири „Торнадо“, снабдени с електронни системи за разпознаване на установките на ПВО, както и два самолета за поддръжка. Самолетите имали за задача да обезвредят обектите на ПВО на либийска територия с ракети въздух-земя. Операцията е започнала в 20.00 часа и е приключила в 22.20 часа, когато в базата Бирджи край Трапани на остров Сицилия се е върнал последният самолет.Италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса обяви по-рано, че предоставя на разположение на международната операция 8 бойни самолета. Освен това седем италиански военновъздушни бази приемат самолети на международната коалиция.

Съединените щати заявиха, че няма да признаят обявеното от армията на либийския лидер Муамар Кадафи прекратяване на огъня, съобщи Ройтерс. „Ние смятаме, че това не е истина или че то веднага е било нарушено“, заяви съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Том Донилън. Донилън, който придружава президента Барак Обама по време на визитата му в Бразилия, заяви също, че САЩ и съюзниците му са имали един „добър първи ден“ на интервенцията си в Либия. По-рано вчера либийските въоръжени сили издадоха заповед до всички части да спазват прекратяване на огъня от 21 ч. местно време (19 ч. по Гринуич).

DarikNews.bg