Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европа разделена за военната операция срещу Либия

Европейските държави очертаха ясно позициите си относно военна операция срещу режима на Кадафи в Либия, но като цяло няма единно становище по парливия въпрос. Великобритания ще изпрати изтребители, за да помогнат за налагането на зоната, забранена за полети над Либия, заяви премиермът Дейвид Камерън.

Пред депутати той поясни, че ще бъдат използвани изтребители „Тайфун“ и „Торнадо“, както и самолети за презареждане във въздуха и за наблюдение.  Камерън уточни, че подготовката за изпращането на тези самолети вече е започнала и „в следващите часове“ те ще бъдат пратени във военновъздушните бази, откъдето да се включат в необходимите операции. Франция също е в готовност да се включи във военна операция срещу Либия, заяви говорителят на правителството в Париж Франсоа Барон. Въздушните удари ще бъдат нанесени възможно най-бързо, уточни той. Германия, Италия и Португалия обаче се въздържат от участие в акцията срещу Кадафи.

Германският външен министър Гидо Вестервеле коментира, че страната му няма да бъде част от военна интервенция, изявление в същия дух направи и португалският му колега Луиш Амаду. На спешна среща в Рим премиерът на Италия Берлускони, ключовите му министри и висшото военно ръководство обсъждат стратегията за участие. Италианските ВВС са приведени в състояние на оперативна готовност, въпреки се засега се работи по сценарий за логистична подкрепа на ударните ескадрили на други страни. Русия също няма намерение да участва във военната операция.И докато Европа уточнява в движение готовността си за реакция, Либия затвори въздушното си пространство за всички видове полети. Това съобщи базираната в Брюксел Европейска организация за контрол на въздушния трафик Евроконтрол, като се позова на информация, получена от Малта. Впоследствие това бе опровергано от властите в Триполи.

ekipnews.com