Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Потвърдиха първоначалния арест на младеж, разследван за грабежа и убийството на възрастен варненец

Георги Иванов, вторият от двамата младежи, разследвани затова, че в съучастие ограбили хазаина си и го убили, обжалва днес първоначалното си задържане под стража пред Апелативния съд във Варна. Втората съдебна инстанция потвърди ареста на 21 годишния Георги, който заедно с приятеля си Диян Ованезов са  привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийството на 76 годишния Тодор Палендаков.            Миналата седмица, след сигнал от роднина на пострадалия, полицията откри на бул. „Цар Освободител“ 93 във Варна тялото на удушения възрастен мъж. Диян и Георги бяха арестувани броени часове след това. На 16 март ВОС задържа под стража двамата младежи.  Диян е направил пълни самопризнания и подробно е описал действията на двамата както преди, така и след извършване на престъпното деяние.

В хода на съдебното заседание днес стана известно, че показания вече е дал и Георги. Той отрича да има нещо общо със смъртта на възрастния мъж и сподели дори в съдебната зала, че е бил изненадан и шокиран от това, на което е станал свидетел в дома на хазяина на Диян. Според обвинението обаче всички данни и свидетелства, събрани до настоящия момент установяват съпричастието на Георги към тежките престъпления, за които се разследва.

Апелативният съд определи като неоснователна жалбата на защитата на Георги и потвърди законосъобразността на най-тежката мярка за процесуална принуда, която младият мъж търпи. И този съд потвърждава, че към настоящия момент всички събрани данни и доказателства обосновават предположението, че Георги е съпричастен към изключително тежкото престъпление. Този съд не коментира въпроса с вината за престъпните деяния, още повече, че разследването е в самото начало. Съдът днес прие доказателства, че младежът е адресно регистриран в жилището на майка си, но според обвинението, има свидетелски показания, според които Георги е споделял квартирата на Диян. Според въззивната инстанция, високата санкция, която законът предвижда за грабеж, придружен с убийство – от 15 до 20 години затвор, доживотен, или доживотен затвор без право на замяна води до извода, че Георги може да се укрие от наказателно преследване.

Определението, с което Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на първоначалния арест на Георги Иванов, разследван заедно с Диян Ованезов за грабеж, придружен с убийството на 76 годишния Тодор Палендаков не подлежи на обжалване.

barometar.net