Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

По-големите братя и сестри страдат по-често от хранителни алергии

Първородните деца е по-вероятно да страдат от хранителни алергии, отколкото техните по-малки братя и сестри, сочи проучване, цитирано от MyHealthNewsDaily. Изследването е направено от учени от Детския медицински център на Шига в Япония и е било представено на конференция в Сан Франциско.Сред участниците в проучването разпространението на хранителните алергии било 4 на сто при първородните деца, 3,5% при вторите и 2,6% при родените по-късно.Оказало се, че е по-вероятно първите да страдат от алергичен ринит и конюнктивит, отколкото по-малките им братя и сестри. Въпреки това редът на раждане не изглежда да въздейства на предразположеността на децата към астма или атопичен дерматит (вид екзема).Откритията се базират на наблюдения на повече от 13 000 деца на възраст между 7 и 15 години, при които изследователите сравнили в зависимост от реда им на раждане колко от тях имат алергии и какъв вид са.

Учените обаче все още не са сигурни защо по-малките братя и сестри изглежда имат някаква защита срещу алергиите. Те смятат, че тя може да има нещо общо с промените в утробата или пренаталната среда. Според участващия в проучването Такаши Кусуноки при многоплодните бременности например възможните промени в имунната система могат да окажат влияние върху плода.“Ефектът на реда на раждане“ може да бъде обвързан също така и с идеята, че една среда, която е твърде чиста, може да накара имунната система да реагира на безвредните вещества и по този начин да доведе до алергии.

Повече деца вкъщи пък означава и повече микроби. Малките деца могат да бъдат изложени на повече патогени на по-ранна възраст, отколкото техните по-големи братя и сестри, отбелязва Кусуноки пред MyHealthNewsDaily.В изследването освен това направили допитване дали децата са имали хрипове, екзема или хранителна алергия преди година. От получените отговори изследователите установили, че разпространението на алергиите към храни е по-ниско при по-малките братя и сестри. Това предполага, че ефектът наистина е свързан с утробата, смятат изследователите.

inews.bg