Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Обстрелът над Либия през погледа на Балканите, Великобритания и САЩ

Военната операция за налагане на зона, забранена за полети над Либия, има реален ефект за защита на цивилните и за възпиране на режима на Муамар Кадафи, за да не продължава с атаките си, предаде ДПА, като цитира представител на британското Министерство на отбраната.

В Бенгази, който се държи от бунтовниците, операцията на многонационалната коалиция е спряла щурма на силите на Кадафи, каза генерал-майор Джон Лоримър. „Разполагаме с възможно най-добрите индикации, че операцията наистина има ефект”, посочи той. Генерал-майорът припомни, че британски военни кораби са разположени в зоната, за да наблюдават либийското крайбрежие. Според военния представител, откакто в събота започна международната операция, се забелязва „ясно изразено нежелание” от страна както на военноморските сили, така и на военновъздушните сили на Кадафи да продължат атаките си. Турция е единствената преобладаващо мюсюлманска членка на НАТО, но тя критикува ръководената от Франция и Великобритания военна операция срещу Кадафи, отбелязва изданието. В реч пред своята Партия на справедливостта и развитието днес Ердоган заяви, че „Турция никога няма да насочи оръжие срещу либийския народ” и ще обясни позицията си пред натовските си съюзници.

Гърция смята за свой морален дълг да помогне на либийския народ да се противопостави на жестокостта на режима на Муамар Кадафи и планира гласът й да се чуе в конфликта въпреки икономическата си слабост, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу, цитиран от АФП. „Имаме правния, политически и морален дълг да съдействаме по всякакъв начин на либийски народ”, каза Папандреу пред парламента в отговор на опозицията, която го упреква, че е въвлякъл Гърция в скъпа военна кампания, заставайки на страната на международната коалиция. „Гърция ще има присъствие и гласът й ще се чуе в тези събития”, добави той.

Мнозинството от румънците не одобряват военната намеса в Либия и смятат, че Букурещ би трябвало да има резервирано отношение към този въпрос, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на проучване на румънския институт за оценка и стратегия.

Според сондажа 68% от румънците не са съгласни с военната намеса в Либия, 28% я одобряват, а 54% не са дали отговор. Също така 51% от анкетираните смятат, че интервенцията е свързана с контрола над либийските нефтени запаси, а 42% – че операцията има за цел да защити цивилното население от нападенията на либийската армия, обобщава БТА.

Румъния ще участва в контролирането на оръжейното ембарго срещу Либия в рамките на мисията на НАТО, като изпрати в Средиземно море една фрегата с над 200 военнослужещи, съобщи президентът Траян Бъсеску, цитиран от АФП. Върховният съвет за национална отбрана, който се събра тази вечер, реши Румъния да помогне за спазването на ембаргото с фрегатата „Крал Фердинанд”, заяви по телевизията президентът. Страната участва с 205 военнослужещи и двама щабни офицери, сиреч общо 207 души, добави той.

Над 40 000 души изразиха подкрепата си за либийския лидер Муамар Кадафи във Facebook в Сърбия и Черна гора – две страни, в които се помнят единайсетте седмици бомбардировки от страна на НАТО през 1999 г., предаде агенция АФП. „Стоп на агресията на ЕС и САЩ! Свобода за Либия!”, гласи послание във Facebook на страница със заглавие „Подкрепа за Муамар Кадафи от страна на народа на Сърбия”.
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=687888