Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бунище поглъща Вятърната мелница

Вятърната мелница, отдавна оставена без покрив и без криле, сега губи и стените си. Липсват големи каменни блокове от горните части на зидарията. Според зрители на телевизия „Черно море“, които сигнализираха вчера за умишлено разрушаване на постройката, камъните се продават в пункта за строителни материали втора употреба, разположен досами останките на мелницата.

През май 2010 г. картината около познатия обект показваше първо сметището, обрасло с плевели, умъртвяващи боровата горичка наоколо. Нескопосани телени заграждения „пазеха“ борсата за дърва за огрев. Сега търговията е подменена. В района под мелницата са разхвърляни изпочупени стъкла, натрошени стари тухли, черчевета, дъски. Лианите от плевели опасват мелницата, само от страната на ул. „Прилеп“ са изсечени част от дърветата.

Бунището завършва със саморъчно сглобена барака от подръчни материали и клозет със септична яма. На терена няма ток и вода. Тук обитава пазач, нает от наемателката, която развива търговия със стари строителни материали заедно с приятелката си. Костадин Иванов, който се радва, че има къде да подслони глава сред купищата мръсотия, без да получава определено възнаграждение, каза за в. „Черно море“, че откакто пази тук, никой не се е заинтересувал от състоянието на мелницата. Той почти се закле, че струпаните камъни пред барачката му не са от рушащата се сграда. Случва се отгоре да падне камък. Но докато съм тук, каза пазачът, деца не припарват. Опасно е, но сам не мога да направя нищо, призна безработният мъж.

Теренът е частен. От дълго време първите собственици не са се появявали. После, преди година-две, казват съседите на Костадин, се появили новите притежатели на имота. Наемателката му Албена Костова не издаде точното наименование на фирмата, с която е сключила договор за ползване на земята за търговски цели. Хазяите имат голяма фирма за производство на фаянс, теракота, издаде Албена. Според нея общината не полага грижи за пространството извън частната собственост. Тя очаква през май да закрие търговията си, защото собствениците започвали строеж.

Мизерията е погълнала и съседното място, на което са разположени общински жилища също с вид на бараки. Без канализация, но поне с ток и вода. Трите семейства, които ги обитават, не смеят да се оплачат от условията, защото, макар и порутени, това са единствените им жилища. Целият район, който е в Цветния квартал, обиколен от околовръстния път, показва разруха, нищета, мръсотия.Единствено непокътната си остава нелепо стърчащата табела „Място за разхождане на кучета“, доскоро скрита от бурените, сега – открита след отсичане на дърветата.

При проверката на в. „Черно море“ през май 2010 г. бе установено, че собственик на имота от 2171 кв. м, където се издига Вятърната мелница, е фирма „Желев“ ЕООД. Тя е придобила терена през 2001 г. След реституция имотът е принадлежал на трима собственици от Силистра, които не са постигнали консенсус за стопанисването му. Съдбата на емблематичната постройка за Варна остава в ръцете на сегашните притежатели на имота. Тя не е паметник на културата. Но все още Националният институт за културното наследство под шапката на Министерството на културата може да изисква поддържането й. Обещаните преди 10 месеца от общината разговори със собствениците на терена, ако са проведени, явно са останали без резултат. Състоянието на обекта е пореден знак за отношението ни към Варна, забележителностите, средата, в която живеем.

http://more.info.bg/