Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Продължават усилията по охлаждането на реакторите в японската АЕЦ

Електрозахранването в контролната зала на първи реактор от японската електроцентрала Фукушима 1 беше частично възстановено. Осветлението в залата е било запалено, но инженерните екипи не са сигурни дали това означава, че охладителната система може да работи, предаде японската агенция за ядрена безопасност.

Според нея усилията за охлаждане на трети реактор на централата са били подновени, след като техниците временно прекъснаха работата си заради изпуснат от енергоблока черен дим. Пожарникари продължават да обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция. Състоянието на трети реактор остава най-тревожно, тъй като цунамито на 11 март, както и експлозията в сградата, където се намира, го повредиха по-сериозно в сравнение с останалите реактори на централата като предизвикаха натрупване на голямо количество водород.

Продължава изпускането на радиация от Фукушима 1, като по последни данни повишени равнища на радиация, опасни за бебетата, са били измерени в пречиствателните станции в Кавагучи, префектура Сайтама, която е близо до Токио. Заради опасенията от радиоактивно замърсяване австралийското правителство нареди забрани вноса на храни от районите в Япония, близки до Фукушима. Агенцията за контрол над храните заяви, че това е предпазна мярка, съобразена с международните стандарти. В същото време обширен район северно от Токио отново бе разтърсен от земетресение с предварителен магнитуд 4,9. Вторичните трусове според експерти ще продължат да люлеят Япония поне още месец. Броят на загиналите и изчезналите след земетресението на 11 март достигна 25 000 души.

ekipnews.com