Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов: България спира да казва безкритично „да“ на ЕС

Ограничаване на монополните структури, реформиране на пазара на труда, пенсионна реформа, съобразена с продължителността на живота. Тези политики ще отстоява България в пакта за конкурентноспособност, който обединява икономиките на държави от Европейския съюз, наречен „Евро плюс“, съобщи премиерът Бойко Борисов. Пакта е част от стратегията за влизане на страната в еврозоната. „Времето, когато България казваше безкритично да, на всичко, което се изискваше от нас, отмина“, заяви пред депутатите в парламента Борисов.

Тази позиция ще бъде представена и на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, увери Борисов. Той посочи, че България ще продължи да отстоява своите конкурентни предимства и да бъде страната с най-ниски данъци в Европа.От началото на европейския път на България ние винаги сме работили за това да приближим страната в икономически план до богатите страни в Съюза. Пактът „Евро плюс“ е пътят България да се превърне в активен член на европейската общност, на европейското икономическо семейство, каза Борисов. Той допълни, че затова правителството на Република България е решило, че България ще се присъедини към пакта за „Евро плюс“.

Българското правителство вече е подготвило национален план за финансова стабилност като част от общата си управленска стратегия: повишаване на конкуренцията и ограничаване влиянието на монополните структури, модернизиране на системите на образование и науката, повече иновации, подобряване на регулаторна рамка и на бизнес среда, реформиране на пазара на труда, насочено към въвеждането на принципа на гъвкавост, съчетана със сигурност и поддържане на ниски данъчни ставки за труда, за да стимулираме заетостта; осъществяване на пенсионна реформа, насочена към ограничаване на схемите за ранно пенсиониране и определяне на възрастта за пенсиониране съгласно продължителността на живота, обясни премиерът.

„Искам да заявя и още нещо много важно: времето, когато България казваше безкритично да на всичко, което се изискваше от нас, отмина. Ние ще отстояваме нашите национални интереси ясно и категорично. Затова България ще държи да запази своите конкурентни предимства. На първо място това са ниските данъци. Ще продължим да отстояваме независимостта на данъчната си политика и няма да допуснем пряко или косвено повишение на данъците“, каза Борисов.

dariknews.bg