Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

НАТО поема военното командване на интервенцията в Либия

Страните от НАТО са се споразумели алиансът да поеме военното командване на интервенцията в Либия в началото на следващата седмица, съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от „Франс прес“. По думите му алиансът е решил да задейства процеса, който ще осигури предаване на командването в понеделник или вторник.

В съответствие с постигнатия компромис НАТО ще се заеме изключително с въпросите на военното планиране, командването и координацията на действията, а политическото управление на операциите ще се осъществява от специално създадена контактна група на страните от коалицията, в която може да влязат и представители на арабските страни.

Междувременно въздушните удари над либийската столица Триполи бяха подновени. Самолети на обединените западни сили за шести пореден ден обстрелват военни цели в опит да наложат над Джамахирията зона забранена за полети в изпълнение на резолюцията на ООН.

В четвъртък френски изтребител свали либийски военен самолет „Галеб“ над град Мисрата. Либийската опозиция започна преговори с правителствените сили в североизточния град Адждабия да напуснат града, но при условие, че предадат оръжието си. Бунтовниците контролират в момента южния вход на града, но силите на Кадафи все още са на източния вход, твърдят местни жители.

Либийските власти заявиха, че при въздушни удари и ракетни нападения на коалиционните сили срещу Триполи са убити 18 цивилни граждани. В същото време американското военно командване опровергава информацията за загинали мирни жители. Сред жертвите и пострадалите има не само граждански лица, но и спасители, пристигнали на мястото на въздушните удари, за да окажат помощ.

ekipnews.com