Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Световният пазар на антики отива и в Русия

Лондонската LAPADA, която обединява най-големите британски и няколко международни търговци на антики, представи 12 предмета в британското посолство в Москва пред отбрани гости.Най-голямата европейска асоциация за търговия с антики реши не само да задоволи интереса на елита на Москва към старинните вещи, но и да загатне за бъдещото си сътрудничество и взаимодействие с онези в страната, които се интересуват от антики и уникални старинни вещи, пише Ройтерс.

„Русия винаги е била важен пазар на антики, особено през последните десет години. Основната причина, поради която идваме сега, е силният пазар тук“, казва главният изпълнителен директор на асоциацията Сара Пърси-Дейвис. Сред обектите са билярдна маса и макет на аероплан, направен от мед.Най-скъпата вещ, която е изложена, е скрин със стъклени вратички, за изработката на които са използвани фасади на европейски катедрали от 19-и век. Неговата обявена цена е 1,2 млн. долара.

Понастоящем фалшификатите представляват близо 80% от антиките, които се продават в Москва, казва Наталия Леготина, представител на LAPADA за Русия, тъй като митническите такси и данъци са изключително високи за вносните антики.
„Сега обаче, с присъствието на такава утвърдена институция като LAPADA в Русия, с директната комуникация между руските купувачи и международните търговци, инвестицията в антики ще се улесни значително“, казва тя.„Имайки предвид колко много този пазар е подценяван, в следващите от три до пет години може да наблюдаваме истинско оживление, и дори двоен ръст.“

В Русия има 400 антикварни къщи, докато само в Лондон техният брой е повече от 2 000. Най-голямата аукционна къща в Москва – Gelos, организира близо 120 търга на месец, продавайки средно 4 000 предмета.Руските банки вече започнаха да предлагат консултантски услуги, свързани с нарастващото желание на руския елит да се сдобива със скъпите съкровища.
Експертите се надяват също така предстоящите събития в Русия, като зимните олимпийски игри през 2014 г., които се очаква да налеят пари в икономиката, да помогнат за нарастване на популярността на страната, включително и като място, откъдето човек може да се снабди с антики.„Делът на руските антики на световния пазар е 2-3 процента. Това крие в себе си страхотен потенциал за растеж, тъй като хората са очаровани от всички периоди в историята на страната и изкуството, защото качеството на руските картини е на много високо ниво“, обяснява инвестиционният експерт и директор на Art Market Research London Робин Дъти.

investor.bg