Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Мелроуз“ спира търсенето на газ край Галата

„Мелроуз Рисорсиз“ спира търсенето на газ в блок „Галата“ , защото е останала без права за тази дейност след изтичане на разрешителното й в края на 2010 г. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев пред 3е-news.net. Компанията, която в момента е концесионер на газовото находище „Галата“, е била уведомена с писмо от МИЕТ да напусне проучвания район заради изтекъл срок на договора. С промените в Закона за подземните богатства разрешенията за проучване и концесиите са в икономическото министерство и документите са прехвърлени там.

Досега ведомството нито е отказало, нито е придвижило искането за удължаване на договора, коментираха от „Мелроуз Рисорсиз“ пред 3e-news.net. Законът изисква да се даде мотивиран или мълчалив отказ, но според юристи в случая не става дума нито за едно от двете. Представителите на шотландската компания настояват за среща с министерството. Преди 3 години компанията подписа договор с екоминистерството, което позволява той да бъде удължаван с по 2 години. Зам.-министър Марий Косев обясни, че е бил подведен от служителите си за това, че разрешението не може да бъде продължено и сега ще се опита да изясни ситуацията, предаде econ.bg.

Очакванията за откриване на нови находища на природен газ у нас основателно се свързват с потенциала на блок „Галата“, коментира бившият директор на дирекция „Природни ресурси и концесии“ в министерството Христо Казанджиев. Шотландската компания е единствената, която добива природен газ у нас, количеството е около 400 млн. куб. м годишно, или около 20% от потреблението ни. Тя продава природния газ на „Булгаргаз“ на цени, значително по-ниски от тези на вносното руско гориво. Суровината се добива от находищата край Калиакра, които бяха открити в средата на 2010 г.

Газовото находище „Галата“ е вече изчерпано, но се очаква да бъде трансформирано в газохранилище, за което „Мелроуз“ обяви, че е кандидат. Ако компанията имаше разрешение за търсене, можеше да се открият нови газови находища в региона и да се увеличи местният добив, коментира Христо Казанджиев. Според него за трите години работа у нас дружеството е вложило близо 100 млн. долара.Интерес към получаване на бъдещото газохранилище „Галата“ вече прояви и компанията „Овергаз инк“, чийто мажоритарен акционер е руската „Газпром“.

http://www.chernomore.bg/