Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Продават ни вносни яйца с ниско качество

Цените на яйцата се запазват по Великден. Това обещават птицевъдите у нас.Ако купувачите забележат поскъпване, да знаят, че вината е у търговците, казват производителите.Именно търговците формират 40 на сто потребителската цена на яйцата, каза Борис Стоименов – председател на Съюза на птицевъдите в България.За Великден ще има достатъчно български пресни яйца с бяла и с кафява черупка, както и замразено и прясно охладено птиче месо, гарантира Стоименов.

У нас обаче вече са внесени яйца от чужбина, които традиционно са със значително по-ниско качество от българските яйца, каза шефът на птицевъдите.Той призова потребителите да купуват само български яйца и посочи, че у нас през изминалите години няма регистриран нито един случай на салмонела вследствие на консумацията на български яйца.Стоименов обясни, че пресните яйцата имат лек блясък, а старите са матови.„Пуснете яйце в чаша вода със сол. Ако то потъне, значи е прясно, ако остане на повърхността, това е сигурен знак, че е старо“, посъветва потребителите председателят на съюза.През 2010 г. са произведени над 6000 тона по-малко птиче месо в сравнение с 2009 година. За миналата година вносът на птиче месо е 75 хиляди тона, при импортна цена от 1 лв. за кг. В същото време експортната цена на пилешкото месо е 3 лв. за кг.

Според Стоименов разликата в цената се дължи на качеството на месото и на това, че фирмите-вносителки не начисляват ДДС.

standartnews.com