Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Такса смет на кило боклук

Домакинствата у нас може да плащат такса смет според количеството отпадъци, което са изхвърлили. Това предвижда най-вероятният вариант за промяна на методиката за изчисление на налога, който се обсъжда в Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ). В момента такса смет се изчислява като промил върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищни сгради като основа за пресмятане се използва отчетната стойност на обектите. „Методиката трябва да бъде променена, тъй като е най-несправедливата. Обсъждаме различни варианти, като трябва да имаме решение през лятото, за да можем да направим и предложения за промени на съответните нормативни актове”, обясни пред „Монитор” изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Според нея  от другата година такса смет трябва да се изчислява по нова методика. От Министерството на околната среда и водите също са поискали общините да проучат възможностите за нови варианти за смятане на налога, но не са дали краен срок за решение. Според най-обсъжданата методика хората ще трябва да плащат за едно вдигане и извозване на боклука от контейнер с определен обем. В момента това е възможно за фирми, като например в София таксата за един съд тип „бобър” е 1300 лева на година. В цената е включено само едно изпразване на отпадъците от контейнера в седмицата.

„Все повече общини прилагат тази практика, тъй като методиката е по-справедлива. Община Плевен е първенец – за повечето имоти се плаща така”, допълни Чавдарова. Според нея в България не е възможно въвеждане на методика за изчисляване на такса смет, която предполага теглене на изхвърлените отпадъци от всяко домакинство.

Проблем при въвеждането на принципа заплащане на количество изхвърлени отпадъци е етажното строителство, коментира още Чавдарова. В сдружението са разединени дали тази методика може да се прилага за жилищни блокове или не. Обсъжда се и вариантът за едноетажното строителство такса смет да се плаща на количество боклук, а за апартаментите да бъде въведена друга методика.

„Възможно е да се плаща на брой жители но нямаме решение как ще се контролира това, тъй като не може да се докаже колко души живеят в едно жилище. Друг вариант е да се плаща на чували изхвърлен боклук, но пак е трудно за контролиране”, призна Гинка Чавдарова. По думите й до лятото трябва да се намери окончателно решение, като трябва да се въведе принципът на Европейския съюз „Замърсителят плаща” у нас. Очаква се налогът да поевтинее за бизнеса и да стане по-справедлив за физическите лица. Възможно е поскъпване на такса смет, но това ще е най-вече заради увеличените разходи по дейностите за чистотата и управление на отпадъците, призна Чавдарова. По думите й на общините ще им трябват средства за депониране на боклука в новите сметища.

ЗДРАВКА АНДОНОВА

monitor.bg