Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Заради Япония автомобилостроенето спада с 30%

Световното производство на автомобили заради катастрофата в Япония може да намалее с 30%, сочат изчисления на IHS Consulting. Заради недостиг на единствен детайл и компонент за производството на боя то вече е намаляло, или направо е било преустановено в няколко завода в Европа и САЩ, пише в-к „Ведомости”.

Много японски автомобилни концерни продължават да не работят, или да действат в ограничен режим след земетресението и цунамито от 11 март.От днес (28 март) „Тойота” започва сглобяването само на хибридните си автомобили. Останалите заводи бездействат, въпреки че производството на части за задграничните заводи беше възстановено още на 21 март.

В ограничен режим работи производството на части за „Нисан” в пет от шестте завода на компанията. Частично е възстановена работата в заводите на „Мазда”, „Мицубиши” и „Сузуки”. Заводите на „Хонда” и „Субару” бездействат.Въпросът е, че от доставките от Япония са зависими и други концерни. В момента се използват запаси, а част от компонентите още са на път.Този ресурс ще бъде изчерпан до средата на април, като ако не бъдат намерени алтернативи за произведените в Япония части, световното производство на автомобили ще намалее с около 30 %.

actualno.com