Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

До 31° ни очакват през април

През април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, а валежите – около и под нормата, повече и по-чести ще са в Западна България и планинските райони. Най-ниските температури ще са между 1 и 6°, а най-високите – между 26 и 31°.Това е месечната прогноза за април на НИМХ към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” синоптикът Гергана Козинарова.През първото десетдневие валежите ще са сравнително малко, а температурите – нормални за сезона. Затопляне ще има към 4-6-ти април.През второто десетдневие температурите ще бъдат около нормалните. Времето ще е променливо, с повишена вероятност – за превалявания към средата на десетдневието, а около 17-ти – за краткотрайно захлаждане.

И през третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни – повече и по-чести в планинските райони.В началото на месец април Слънцето изгрява в 7 ч. и 10 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 42 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин.Фазите на Луната през месеца са – 3 април – новолуние, 11 април – първа четвърт, 18 април – пълнолуние, 25 април – последна четвърт.

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0?С. Опасност от слани съществува през целия месец.При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34?С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13?С, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11?С, а за планините – от минус 2 до 8?С.Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 mm, в планинските райони – между 60 и 100 mm.

inews.bg