Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Най-студената звезда не е по-топла от чаша кафе

Според ново изследване звездата CFBDSIR 1458 10b, на 75 светлинни години от нас, не е по-гореща от чаша току-що сварено кафе, съобщава статия в „Нешънъл джиографик“. Тя е от вид „кафяво джудже“, а тези обекти са наричани още „неосъществили се звезди“, защото, подобно на звездите, излъчват топлина и имат сходни химични характеристики, но нямат достатъчна маса, за да може налягането на гравитацията да постави началото на ядрен синтез.

С температура от 97 градуса Целзий на повърхността си новооткритата звезда се оказва най-студеното познато досега кафяво джудже. Предишната най0студена звезда е имала температура от „цели“ 150 градуса по Целзий, съобщи Майкъл Лю, ръководител на проучването и астроном от Университета на Хаваи.С предполагаема маса само 6 – 15 пъти колкото тази на Юпитер, CFBDSIR 1458 10b е по-малкия и мъждив участник в двойна система, в която две кафяви джуджета са стегнати в орбита близо помежду си. Лю и екипът му са засекли инфрачервеното излъчване на звездната двойка посредством „W.M. Keck Observatory“ и „Canada-France-Hawaii Telescope“, и двете намиращи се на Мауна Кий, Хаваи.

Откритието разшири границата между това, което наричаме звезда, и това, което определяме като планета, допълни Лю. Например, въпреки че температурите на повърхността на „нашия“ Юпитер са около -149 градуса Целзий, на учените са известни планети, наричани „Горещ Юпитер“, които обикалят около свои звезди и имат температура на повърхността около 538 градуса по Целзий. По звездните стандарти този обект е толкова по-студен от това, което познаваме, че реално влиза в режим, в който може да има атмосфера и с облаци от вода, разсъждава специалистът.

„Най-важното в откритието е, че сме на прага да идентифицираме нов клас обекти, които размиват границата между екзопланетите-газови гиганти и познатите отпреди звезди-кафяви джуджета. Мисля, че това е наистина изненадващо за астрономическото общество“ – коментира Майкъл Лю.На всичкото отгоре новата звезда може и да не задържи дълго „студената“ си титла: учени работят със „Spitzer Space Telescope“ на НАСА, за да потвърдят, че температурите на повърхността на друго кафяво джудже са паднали чак до 30 градуса по Целзий.

ekipnews.com