Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пълним реките с минерална вода

Под 24% от минералните ни води се използват, останалите се изливат безполезно в реките и морето. Това показва анализът, върху който експертите на екоминистерството разработват Водната стратегия на страната. Всяка секунда от земята ни извират над 5600 литра кристално чисти минерални води с различен състав и температура. Но в момента едва за 1900 л могат да се издадат разрешителни за използване. Останалите над 76% дори не са достатъчно проучени, признава шефът на дирекция „Води“ в екоминистерството Асен Личев.За 102 находища, изключителна държавна собственост, вината за това е у ведомствата, а за 138, които са общински, отговорността е на местната власт.Едва 60-70 л в секунда се бутилират

показва още справката на МОСВ. Качествата на водите са толкова високи, че могат спокойно да заемат първите места, ако има подобна класация, твърди Асен Личев. Въпреки това обаче все още не успяваме да се възползваме както трябва от тях. Единствено в Хисаря и Сандански изворите „работят“ на 100%. Дори във Велинград, наричан „спа столица на Балканите“ хотелите черпят само от два от четирите извора. Най-малко от безценната суровина се използва в Дунавския район, едва 15%, а най-много в Източнобеломорския – 30 на сто. Неясно защо дори по морето, където не липсва инвеститорски интерес, многобройните находища са напълно пренебрегнати. Анализът на екоминистерството показва, че където все пак сме се научили да ги използваме, го правим главно за басейни и бани общо 37%, за пиене ­ 28% и за лечение и рехабилитация ­ 19%.Въпреки високите цени на горивата за отопление отиват само 3% от минералните води, а някои от тях достигат до 100 градуса.

Бутилират се главно води с ниска минерализация, докато останалите се използват за лечение. Например за сърдечно-съдови болести са подходящи находищата в Родопите, кожни болести лекува изворът в „Овча купел“ в столицата, белодробни болести ­ водата на Меричлери. На много места в страната има и води с радон, които се ползват също за лечение. Най-известна от тях безспорно е тази в Наречен, която освен нерви лекува импотентност и доказано помага на зачеването.Според Закона за водите държавата може да прехвърли на общините близо 83 извора. Три са основните критерии, при които го прави: ако не ги е дала вече на концесия, ако служат за водоснабдяване на повече от една община и ако се оползотворява половината от капацитета им.

Поим съседните държави

През миналата година е регистриран рекорден износ на минерална вода от България, а живителната течност е била доставена предимно на комшиите от Македония, Сърбия и Румъния. Това съобщи за „Монитор” Милчо Бошев, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. През миналата година експортът на води е бил повече от 10 млн. литра, докато преди това износът е бил около 3 млн. литра.

Чуждите потребители обаче търсят родните води за директна консумация, а не поради специалните им лечебни свойства.В същото време консумацията на бутилирани минерални води е спаднала със 7,5 на сто през миналата година. След 1998 г. специалистите са отчитали постоянно нарастване на потреблението с 10-15 на сто всяка година. Възходящата тенденция се е обърнала и през 2009 г., когато е отчетено намаление с 6 на сто – главно заради спад в продажбите в кафетата и ресторантите.

Липсва обаче интерес към наемане на минерални извори за бутилиране на води, каза Бошев. В момента пазарът е свит и разработването на ново находище е лукс в тези условия. Освен това според закона за водите на едно находище може да има само един концесионер. За последните 12-13 години, откогато се отдават минерални извори, добрите находища са взети. В миналото доста концесии са отпаднали, защото не е имало път, инфраструктура и условия да се разработва едно находище.Шансовете да изнасяме минерална вода до Япония са много малки, защото е твърде далеч. Преносът на повече от 500 км не е рентабилен, категоричен е инж. Бошев.

monitor.bg/