Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Йордания покани България да възстановяват съвместно икономиката на Ирак

Министърът на индустрията и търговията на Йордания Хани Ел-Мулки покани български предприемачи да участват във възстановяването на иракската икономика съвместно с йордански компании. Предложението дойде по време на срещата му в Аман със заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Той е на посещение в йорданската столица за участие в Дните на българския бизнес в Аман. На срещата двамата изразиха общото си желание да разширят стокообмена между България и Йордания. Те дискутираха и възможностите за по-активно присъствие на наши инженерингови фирми в реализацията на енергийни, инфраструктурни и транспортни проекти в арабската страна. Като важни сектори за активно сътрудничество между двете страни бяха очертани фармакологията, медицинските услуги и развитието на енергетиката. Министър Мулки получи покана за посещение в България по време на смесената комисия за икономическо сътрудничество, която ще заседава тази есен в София.

Съвместно с представители на компанията „Ел Би Булгарикум” зам. министър Евгени Ангелов се срещна и с местни дистрибутори на български млечни продукти. Бяха обсъдени възможностите за износ на български кашкавал и сирене в Йордания и съседните й държави, където тези продукти се ползват с добра репутация, но са загубили пазари през годините.  В рамките на посещението си в Аман зам.-министър Ангелов разговаря и с министъра на туризма и културните паметници г-жа Хейфа Абу Газале, с която бе обменена информация за развитието на сектора в двете страни и възможностите за обмен на пътувания и услуги. Двамата обсъдиха и възможността за откриване на пряка въздушна линия между София иАман, което значително ще улесни този процес.

Г-жа Газале подчерта изключителната важност на туризма за йорданската икономика – това е главният сектор, който носи съществени приходи на държавата. Домакините изразиха желание активно да участват в смесената комисия за икономическо сътрудничество именно с предложения за стимулиране на туристическите контакти с България.По време на срещата на зам.-министър Ангелов  с министъра на енергетиката и минералните ресурси д-р Халед Тукан бяха обсъдени възможностите за използване на българския опит при експлоатацията на ядрени централи. В момента Йордания планира построяването на своя атомна мощност, като прави подробно проучване за местонахождението й след трагичните събития в Япония. Евгени Ангелов връчи на министър Тукан съгласувания от наша страна двустранен меморандум за енергийно сътрудничество. България е изразила готовност за подписване на документа по време на сесията на смесената комисия през есента.

barometar.net