Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Приета е националната програма за 2011 г. за превенция и защита от домашно насилие

До края на годината трябва да бъде изготвен национален координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Това е записано в одобрената днес от правителството годишна Програма за превенция и защита от домашното насилие. Разработването на стандартни процедури за оказване на своевременна помощ от институциите на жертвите ще позволи пострадалите да получат адекватна подкрепа в момент, когато имат най-голяма нужда от нея.Програмата предвижда утвърждаването на методика за предоставяне на социалната услуга „Кризисен център”. Такива стандарти вече са изготвени за звеното „Майка и бебе”, което предлага другата най-често предоставяна социална услуга за лица, пострадали от домашно насилие.

В Програмата са включени също обучения на магистрати, учители, социални работници, служители на МВР и други специалисти за квалифицирана интервенция в случаите на домашно насилие, осъществяването на програми за психологическа, социална и правна подкрепа на пострадалите. Предвижда се също така въвеждането на превантивни програми сред деца в различни възрастови групи. Те ще спомогнат за своевременното идентифициране на домашното насилие над най-малките и ще им предложат алтернативни на насилието модели на комуникация и поведение.Средствата за реализацията на тези мерки са предвидени в бюджетите за 2011 г. на министерствата и ведомствата.

За част от другите мерки в програмата няма да е необходимо допълнително бюджетно финансиране. Те могат да бъдат реализирани чрез използване ресурса на собствени специалисти и по проекти в партньорство с НПО. Такива са случаите с анализирането на ефективността на законодателството и контрола върху прилагане на нормативната уредба, включването в интернет страниците на институциите и на доставчиците на социални услуги на полезна за пострадалите лица информация, провеждане на обучения и др.

barometar.net