Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Физически лица няма да предават за изкупуване метали

С промените в Закона за управление на отпадъците отпада възможността физически лица да предават за изкупуване метални отпадъци, които не са от битов характер. Досега това беше възможно да се прави с декларация. При нарушение нормативният акт предвижда санкция до 100 000 лв.Поправките бяха приети окончателно днес (30 март) от Народното събрание. Вносители на текста са МИЕТ, МВР и МОСВ.

Документът подробно изброява номенклатурата на метални части и съоръжения от електропреносната, железопътната, пътната и др. инфраструктури, които могат да се предават за вторични суровини само от дружества, генериращи такива отпадъци в  производството си или като амортизационен брак. Това ще става само срещу издаден сертификат за произход и сключен писмен договор.

Търговията с отпадъци от черни и цветни метали вече ще се извършва само на специално посочени площадки извън жилищните зони. Тези обекти ще са разположени на територии, определени от общите устройствени планове за производствени и складови дейности, на обществени пристанища, на специализирани места от жп инфраструктурата.

С изнасянето на пунктовете за изкупуване извън населените места ще се редуцира броят на съществуващите сега над 2300 площадки, което ще направи контрола върху работата им по-ефективен.

Законът фиксира 9-месечен срок за привеждане на сегашните площадки към новите изисквания. След изтичането на този период при нарушения пунктовете ще бъдат закривани служебно със заповед с предварително изпълнение. С промяната ще се преодолее латентният период от издаване на заповедта за закриване на обекта до влизането й в сила чрез съда. Практиката досега показва, че най-грубите нарушения се извършват от фирми с издадени  заповеди за отнемане на лиценз в периода на обжалване, което понякога продължава повече от три години.Въвежда се задължително 24-часово видеонаблюдение на всеки пункт. Търговецът е длъжен да съхранява записите от камерите в продължение на една година.

barometar.net