Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България, Бизнес

Синдикатите виждат опит да се върже бюджетът със съкращенията на пенсионери

Националният съвет за тристранно сътрудничество трябва да разгледа намерението на финансовия министър Симеон Дянков да освободи хората в пенсионна възраст от държавната администрация. Това каза за Агенция „Фокус” Мария Темелкова, председател на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации. „Има крещящо разминаване и непознаване на нормативната база. Не може с постановление да се отменя закон, и второ – синдикатите искаме да чуем и да се направи един анализ на съкращенията от миналата година, да се обосноват, и тогава съответно да се търси решение. Но без съвет за тристранно сътрудничество, не приемаме никакви намерения да се обличат в някакъв нормативен документ”, заяви Темелкова.

Синдикатите нямат данни за извършен функционален анализ на държавната администрация. Мария Темелкова каза още, че въпросът с освобождаването на възрастните хора от администрацията има двузначен отговор. „Миналата година, когато се прие новата пенсионна реформа, когато претърпя и Кодекса на труда промяна, в него се казва, че работодателят може да освободи с едномесечно предизвестие служител, който е придобил и упражнил правото си на пенсия – тоест пенсионер”, посочи Темелкова.

В изявленията на Министерство на финансите синдикатите виждат намерения, да бъдат освобождавани всички, които са навършили пенсионна възраст. „Миналата година обосновката на пенсионната реформа беше, че тези хора, трябва да останат по-дълго време на пазара на труда и затова и Кодекстъ на труда претърпя тази промяна”, посочи Темелкова. Всеки конкретен случай трябва да се прецени. Преди години отново с постановление са направили пълна ликвидация в общините, което е довело до това две-три години да се търси подходящ кадър. Такъв е случаят с малките населени места, където например за позицията на главен архитект, не е имало кандидати с години.
„За нас това е поредна мярка наново да се върже тазгодишния бюджет, както миналогодишния бюджет се върза с направените съкращения от 12,5% на ведомство”, заяви председателят на синдикалната организация Мария Темелкова.

focus-news.net