Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

СУ затваря врати на 4 април заради Ботаническата градина в Балчик

От понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски” затваря врати и прекратява всякаква дейност.Това е решил Академичният съвет на университета.Мярката е протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик от управляващите за сметка на Алма матер.Според ректора на университета проф. Иван Илчев, цитиран от студентското радио „Рекация“, решението на Върховния административен съд (ВАС) е политически обусловено.“Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийски университет, но изведнъж последното решение твърди обратното.

Всъщност решението е правилно, то казва, че държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено“, смята Илчев.От СУ настояват правителството да преразгледа решението си, с което отнема на университета Ботаническата градина в Балчик.Тя е създадена преди 55 години и оттогава тази база неизменно се развива от университета, провеждат се практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност, заяви още Илчев.

„Всичко това се случва в услуга на съмнителни бизнес интереси. Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет“, заяви още ректорът на Алма матер.“Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука.Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял“, заяви Илчев.

vesti.bg