Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Последните новости в областта на ин витро обсъждат във Варна

181 деца, лекувани със съхранени стволови клетки от пъпната връв са успешно излекувани или с видимо подобрение – казаха пред журналисти във Варна представители на Британска банка за тъкани Future healt. Банката вече е сертифицирала над 30 акушер-гинеколози във Варна за вземането на кръвни и тъканни проби от пъпната връв на новородени. Първата процедура за съхраняване на стволови клетки от пъпната връв е извършена на 13 май 2006 година от управителя на Специализираната АГ болница във Варна д-р Петър Атанасов. Тази практика започва приложението си у нас от края на 2005 г., когато бе открито българското представителство в София на най-голямата Европейска тъканна банка Крио Сейв. Варненската АГ болница е втората след Пловдив, която започва вземането на стволови клетки извън столицата. СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” е единствената извън столицата специализирана болница по акушерство и гинекология и обслужва освен Варненска област и най-тежката патология в цяла Североизточна България. Скоро след това започва прилагането на този метод и в другите две родилни клиники: в МБАЛ “Света Анна” и в частната болница “Майчин дом”. Така досега материал е взет от 108 новородени в морската столица по желание на техните родители, а желание да се направи и на техните бебета са изявили над 30 бременни, които са в списъка на чакащите. Това е едно презастраховане за евентуалното лечение на повече от 80 заболявания, част от които доскоро се считаха за нелечими.

Български и британски специалисти по ин витро ще обсъждат днес във Варна последните новости в областта на репродуктивната медицина. Симпозиумът ще се проведе днес от 18 часа в хотел „Димят”. Организатори на симпозиума „Съвременни тенденции в областта на асистираните репродуктивни технологии и съхранението на стволови клетки” са най-старата тъканна банка в Европа – Future healt и МЦ „Афродита”, който е неин представител в България.На форума ще бъдат представени набиращите популярност в световен мащаб щадящи женския организъм терапии за зачеване инвитро, които в България се прилагат от специалистите на МЦ „Афродита”.

Future healt вече има свое представителство във Варна. Акредитираната от MHRA (Регулаторна агенция за лекарствени и здравни продукти) през 2004 г. банка работи на територията на над 40 държави. Тя е предпочетена и от кралското семейство на Йордания, което вече е използвало част от съхранена проба за лечение на член от семейството.Банката има 22 офиса в различни точки на света и съхранени повече от 30 000 проби от 43 страни. Практика на банката е всяка проба да се разделя в няколко сета, които се съхраняват в различни камери, пълни с течен азот на фаза изпарение, което гарантира запазването им дори и при проблем с елзахранването.

barometar.net