Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

НСИ обявява резултатите от „Преброяване 2011“ на 5 април

Националният статистически институт (НСИ) ще съобщи на специална пресконференция експресните данни от „Преброяване 2011″ на населението на 5 април 2011 г. Според първоначалните данни, оповестени през март, населението на България наброява 7 563 710 души. От предварителните резултати излезе, че заради отрицателния прираст за последните 10 години населението ни е намаляло с 300 хил. души, или средно около 40 хил. на година. Очаква се след няколко месеца НСИ да получи информация колко наши сънародници живеят в ЕС.

„До няколко месеца нашите сънародници ще се преброят и в страните на ЕС, където са избрали да живеят, и така ще получим по-точни данни за емиграцията. Без да броим хората, които са се преселили извън съюза, разбира се“, обясни Магдалена Костова, която се занимава с демографската статистика в НСИ.Изчисленията на института, проведени между 1992 г. и 2001 г., когато са били поредните преброявания, показват, че България са напуснали 196 хил. човека. Близо 19 хил. обаче са се върнали или други са се заселили у нас и така общият баланс накрая е 177 хил. българи по-малко.

Според данни на социалното министерство, близо 169 200 българи живеят и работят в Испания, в Гърция има около 120 хил. българи, като 70 хил. от тях живеят постоянно там и в Кипър – 70 хил. В Германия живеят 53 984 наши сънародници, като жените са значително повече.По неофициални данни в Англия и Ирландия си изкарват хляба към 70 хил. българи. Припомняме, че преди дни стартира независимо от НСИ преброяване на българите зад граница, инициирано от „Другата България“. С инициативата си партията цели да даде една илюстрация за броя на българските граждани в чужбина, която ще бъде добра основа за съвместна комуникация с диаспорите ни по света.

manager.bg