Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

До 6 май ще има масирани проверки за качеството на яйцата и агнешкото месо

Покрай Великден българинът традиционно консумира повече яйца и агнешко месо. Качествени ли са обаче продуктите, които ще купим за празничната трапеза – това ще следят инспекторите на Агенцията по храните, които започнаха масови проверки в търговската мрежа. Първият обект под прицел бе на ул. „Цар Асен“ в София.

„Ето сега сме пред щанда за месо – на агнешката плешка се вижда печатът – значи е с регламентиран произход – каза д-р Силвия Каменова от Областната дирекция по безопасност на храните за гр. София, – за яйцата има маркер на производителя, виждаме, че има срок на годност, има и посочен клас.“

При преглед на документацията за произход на месото и яйцата също не бяха установени нарушения. От инспекцията съветват потребителите винаги да внимават какво купуват – да четат етикетите и да обръщат внимание на срока и годността, което невинаги правим.Според експертите яйцата стават негодни 28 дни след снасяне и затова трябва да се гледа датата на произход. Глобите за продажба на храни с изтекъл срок на годност е до три хиляди лева. Проверките ще продължат до 6 май в цялата страна, като по-активни ще са в навечерието на празниците.

ekipnews.com