Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

От май областните управители ще имат контролни функции

25 областни управители присъстваха на форум „Финансиране на проекти по Европейски програми”, който се проведе в Пампорово. На срещата за кратко присъства и премиерът Бойко Борисов.До края на май областните управители ще имат контролни функции, съобщи след срещата областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков. До тогава ще бъде изготвен документът, който ще дава право да се синхронизира дейността на държавните институции.

До май ще се прецизира дали има нужда от 28 областни администрации, каза Томислав Дончев, министър по усвояване на средства от Европейския съюз. По думите му, единият вариант е запазване броя на областните администрации – 28 при прецизиране на правомощията им.Другият вариант е намаляване броят на управителите на 6 по шестте района за планиране. Другият междинен вариант е запазване броя на областните администрации с много по-малък брой служители, които да изпълняват ангажиментите на територията на съществуващите и днес области.

И шест т.нар. „големи” областни управители, които да осиновяват междинните звена, които ще разпределят средствата по оперативните програми. Ясно е, че е необходима много по-къса дистанция между този, който използва парите и този, който ги отпуска и го контролира. Това са варианти, решението ще е към май, заключи Дончев.Инж. Стайков каза още, че премиерът Бойко Борисов направил обща политическа оценка през областните управители и представил кратко експозе във връзка с поведението им по отношение на предстоящата предизборната борба.адм“Премиерът много ясно каза, че съвсем разбираемо е всички партии, които са в опозиция да постъпват по този начин. Всеки може за грубиянства и да калкулира дали от този начин на поведение и ако щете на пропаганда би печелил или губил. Ние смятаме, че това не трябва да е нашият стил на поведение”, заключи инж. Стайков.

inews.bg