Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Истинският хляб “България” с витамин С

Освен брашно, вода, май и сол в хляба, направен по стандарта „България”, може да има витамин С. Той ще се влага, когато зърнената реколта у нас е лоша, уточни вчера д-р Любомир Кулински, ръководител на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните. В насъщният ще има при необходимост още оцетна киселина, олио и ензими на естествена основа. В самуните, произведени по новия стандарт, обаче няма да се допускат оцветители, избелващи вещества, консерванти и други добавки. Освен за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов, стандартът „България” ще важи и за брашната, от които се правят. Използваната пшеница ще бъде от I, II и II Б група, абсолютно забранено е тя да бъде генномодифицирана.

С 16 на сто се намалява количеството на солта в сравнение с хляба, който ядем в момента.В насъщния, направен по новия стандарт, може да има 1,2 г сол на 100 кг готов продукт. На пазара остават и диетичните хлябове, защото за тях си има потребители. Диетолозите препоръчват дори да се увеличи използването на пълнозърнести хлябове, за които след време също може да има стандарт.Трайността на хляба ще бъде 48 часа, той ще се предлага в три грамажа – 500, 650 и 830 грама.Разработени са рецепти за хляб произведен ръчно, полумашинно и индустриално, защото интерес към новия стандарт имат производители с различни възможности. Количеството на глутена ще бъде 26%, уточни Георги Попов.

До Великден хлябът ще бъде пуснат в магазините до две – три седмици ще се патентова логото на стандарта, право върху него ще имат браншовите организации, които се обединиха около създаването му. Всеки, който иска да произвежда хляб по стандарта, трябва да подаде заявка в областната дирекция на агенцията по храните, откъдето технологията ще му бъде безплатно предоставена, уточни изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов. От 500 лева до 10 000 лева може да стигне глобата за неспазване на изискванията. Всеки, който се е хванал с това производство, ще трябва да има предвид, че това не е бутиков хляб, а масовият, който най-често яде българинът, напомни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Подобни стандарти има в цяла Европа и те не са българско откритие.

Зърнопроизводителите обаче ще трябва да разширят площите с висококачествена пшеница, смятат хлебарите. В момента у нас едва 30 на сто от житото отговаря на изискванията за направата на хляб. Стоката по стандарт няма да е по-скъпа, ако не поскъпне токът, брашното и не се вдигне минималната работна заплата, уточни Кукушева.

Паулина Йоргова

monitor.bg