Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Николай Апостолов запозна студенти с функциите и механизмите на работа на Общинския съвет

“Вие, младите хора, сте генераторите на идеи за нашето по- добро бъдещо развитие!” Джон Кенеди е казал “Решенията се вземат от тези, които се явят. Тези, които не се явят не са част от решението, а част от проблема”, с тези  послания към младата аудитория приключи срещата на председателя и заместник председателят на Общински съвет – Варна Николай Апостолов и Неделчо Михайлов със студенти от ИУ – Варна.   Проявата бе инициирана от преподавателите в катедра “Икономика и управление на строителството” доц. д-р Петко Монев и ас. Милена Иванова, в която взеха участие повече от сто студенти, обучаващи се в специалностите   “Икономика на строителството” и “Икономика на недвижимата собственост”. Николай Апостолов и Неделчо Михайлов запознаха младата аудитория с функциите и механизма на работа на Общинския съвет и неговите комисии, взаимодействието му с общинската и областна администрация, както и с бъдещите планове за развитие на град Варна.

Като резултат на добрия синхрон в работата на местния парламент с отделните институции председателят на местния парламент посочи взетото решение за изграждане на ОУ “Васил Левски” в район Аспарухово, където от 20 години не са се изграждали нови училища.Приемането на Общия устройствен план, изграждането на пречиствателна станция в кк “Златни пясъци”, пътната инфраструктура и създаване на нови паркоместа, решение на проблема с бездомните кучета, уличното осветление бяха част от въпросите, които вълнуваха младите хора и намериха отговор от представителите на местната власт по време на дискусията.

ОУП ще бъде приет до края на 2011, уточни Неделчо Михайлов, с което ще се даде ход на редица бъдещи инфраструктурни проекти. Проблемът с бездомните кучета се корени в самите нас. Необходимо е воля за справяне с този на практика преодолим проблем, изказа своето мнение председателят на Общинския съвет. Относно изграждането на пречиствателна станция в курорта Златни пясъци Николай Апостолов коментира, че проблема може да бъде отчасти решен с дълбоководно заустване, което да извежда пречистените от съоръжението води навътре в морето. Възложено е на експерти в тази област изготвяне на проект за създаването на пречиствателното съоръжение.

Председателят съобщи още, че  община Варна изготвя т.нар. Транспортен европейски проект, в който трябва да бъдат усвоени 40 милиона евро в посока модернизирането на транспортната схема на града. Обособяването на синя зона от своя страна ще реши до голяма степен проблема с липсващите паркоместа. “Една малка победа” е решението на местния парламент за забрана използването на полиетиленови торби на територията на община Варна, сподели с младите хора заместник председателят Неделчо Михайлов. Какви са санкциите за общинските съветници, които не изпълняват съвестно своите задължения, попита ас. Милена Иванова. “Не финансовите санкции биха мотивирали общинските съветници да си вършат по-качествено работата, а контрола, който вие като граждани имате властта да упражнявате върху нас”, отговори председателят на местния парламент, като подчерта важността и ролята на гражданското общество. “Това е и въпрос на лична съвест и морал”, допълни Неделчо Михайлов.

barometar.net