Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Евродепутатите приеха прогнозния бюджет на ЕП за 2012 г.

Европейският парламент прие в сряда прогнозния си бюджет за 2012 г., възлизащ на 1.725 милиарда евро. Това представлява увеличение с 2.3% спрямо бюджета на ЕП за 2011 г., но нарастването е по-малко в сравнение с нивото на инфлация за ЕС27 – 2.8%. Предстои бюджетната прогноза да бъде изпратена на Европейската комисия, която в период до две седмици ще представи предложения за общия бюджет на ЕС за 2012 г.

„В насоките за бюджета заявихме, че увеличението трябва да бъде около равнището на инфлацията, но сега сме доста под настоящия индекс“, заяви докладчикът Jos? Manuel Fernandes (EНП, Португалия), който ръководеше работата на Парламента по съставянето на насоките. „При прилагането на Бюджет 2012 ние искаме всички разходи да бъдат оправдани, а променливите разходи да бъдат подлагани на анализ ползи-разходи. Така ще можем да реализираме икономии и при управлението на бюджета“, допълни той.Депутатите намалиха с 13.7 милиона евро първоначално предложените стойности за финансиране на политическите партии и фондации, информационни кампании, информационните технологии, поддръжката на сградите и планирания брой постове.

Те очакват да постигнат допълнителни икономии благодарение на ограничаването на разходите за външни експерти и други външни услуги до равнището от 2010 г., както и на продължаващата модернизация и рационализация на администрацията на Парламента. Членовете на ЕП настояват и за намаляване на потреблението на вода, електроенергия и хартия, както и на транспортните разходи в сравнение с предишни години.

Европейските депутати призовават за дългосрочен преглед на бюджета на Европейския парламент с цел да се определят потенциалните възможности за бъдещи икономии. По отношение на сигурността на институцията, ЕП заделя резерв от 3 милиона евро, който да бъде освободен при представянето на надеждна концепция за подобрения и план на разходите. Отпускането на допълнителни средства, необходими за новите 18 депутати съгласно Лисабонския договор, както и за бъдещото разширяване с Хърватия, бяха отложени до вземането на окончателните решения.Другите европейски институции също изпратиха на Европейската комисия своите бюджетни предвиждания за 2012 г., като последната трябва да представи на 20 април проектобюджета на ЕС за 2012 г. След това ЕП и Съветът ще разгледат проектобюджета, ще приемат своите изменения и ще се споразумеят върху финалния текст на документа, което вероятно ще се случи през ноември тази година.

barometar.net