Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Паднаха осигурителните прагове за медицински сестри и свещеници

Медицинските сестри и енорийските свещеници ще се осигуряват на по-ниски минимални осигурителни прагове. Промяната беше приета на второ четене в парламента с промени в Закона за бюджета на ДОО за 2011 г.Осигуровките на сестрите, акушерките и лаборантите от следващия месец се връщат на нивата от миналата година – между 500 и 580 лева. Промените влизат в сила от 1 април тази година.

Причината за внасяне на измененията са проблемите, възникнали след влизането в сила на новия класификатор на професиите и длъжностите, според който редица длъжности преминават към по-висок клас и съответно това води и до по-висок осигурителен доход.В тази група са медицинските сестри, които трябваше да се осигуряват върху доходи от 820 лева, както се осигуряват и лекарите, при положение че средната заплата на сестрите е около 460 лева.

Минималните осигурителни прагове за старшите и главните сестри пък са от 1100 лева, колкото е и за ръководител на болница, а заплащането им в същото време е около 500 лева, обясниха при първото четене вносителите. Същите са и съображенията за промяна в осигурителния праг за енорийските свещеници от 540 на 307 лева. Това засяга около 1000 духовници.

inews.bg