Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция вдига АЕЦ на 5 км от Резово

Анкара планира да изгради ядрена централа само на 5 км от границата с България. Това обявиха местни медии, като се позоваха на представители на турското министерство на енергетиката и природните ресурси.
Проектът за нова АЕЦ в турския Тракийски регион е включен в рамките на правителствената програма за развитие на ядрената енергетика. Според в. „Хюриет“ плановете са централата да бъде построена край градчето Инеада, в северозападната провинция Къркларели. Селището е разположено само на 5 километра от село Резово, по протежение на което едноименната река минава държавната ни граница с Турция.

Според представители на властите в Анкара Инеада е най-добрият вариант що се отнася до сеизмична безопасност. А и заради близостта до мегаполиса Истанбул, който е само на 270 км. „Турция възнамерява да построи три ядрени централи с обща мощност от 15 хил. мегавата до 2023 г.“, заяви представител на министерството. „Подходящите места за третата централа не са много. Инеада изглежда най-доброто“, допълни той.Въпреки ядрената криза в Япония Анкара обяви, че не смята да се отказва от намеренията си за изграждане на атомни централи. Вече са в ход планове за строителството на две централи – в Аккую и Синоп.

standartnews.com