Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Константин Трошев: Именуването на двете улици в ж.к.”Вл. Варненчик” беше прието със задоволство от жителите на комплекса

Интервю на Деница Герчева  с  Константин Трошев, председател на ПК “Култура и духовно развитие” в Общински съвет Варна

Доц. Константин Трошев е роден през 1940 г. Висшето си медицинско образование е завършил в Карловия университет в Прага. Специализирал е обща и пластична хирургия и в Чехия, и в България. Преминал е през целия път на академично развитие от аспирант до хабилитация. Той е първият пластичен хирург във Варна. 10 г. е бил ръководител на Клиниката за пластична хирургия и лечение на изгарянията към Военноморската болница. Доц. Трошев е и дългогодишен преподавател в МУ – Варна. От 35 години е председател на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, на което е и учредител. Учредител и председател е на Сдружението за термична травма и пластична хирургия – Варна. Освен това е и председател на фондация „Шкорпил“.Доц. Трошев е автор на над 200 научни публикации. Носител е на редица български и чешки отличия, сред които и висши държавни. В момента е представител на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна и председател на ПК „Култура и духовно развитие”.

Кои са най-важните проекти, които съветниците на ГЕРБ ще внесат за обсъждане до края на мандата на този Общински съвет?

Този въпрос е доста всеобхватен от една страна и от друга има проблеми, които са съвсем конкретни и се обсъждат в Общинския съвет, само защото без негово решение не могат да бъдат придвижени.  Това са винаги внесените от кмета Кирил Йорданов проблеми, които Общинския съвет трябва да приеме, потвърди или препоръча. Ако следим медиите,  виждаме, че има много проекти, които се обсъждат непрекъснато, някои от тях са важни за развитието на града. Например  общият устройствен план на Варна, който се дискутира в момента.  Не е необходимо да се внася някакъв проект, а просто да се вземе становище по конкретните предложения.

Как ще коментирате искането на съветниците от БСП да подадете оставка?

Промяната на председателството на комисията за култура е достатъчен повод за реакции, които обаче не трябва да бъдат персонално насочени или са всъщност реакции на Общинския съвет и на културната общественост. Преди да се стигне до тази промяна на председателството имаше много спорове от същия характер, само че за предишния председател. Този въпрос се поставя в предизборна обстановка, от което можем да си направим заключението, че предизборната кампания на БСП е започнала и в нея трябва да се намерят личности и някои факти, които да бъдат атакувани и то да бъдат към  такива , които имат значително признание и авторитет.

Основните нападки срещу вас са, че внасяте предложения в съвета без становището на комисията, вярно ли е това?

Комисията, по казуса, за който става дума, беше дала своето принципно становище. Няма никаква фактическа  промяна в документите, които след това Общинския съвет е гласувал. При това положение всички тези нападки са просто формалности в работата, а не са по същество. Именуването на двете улици в ж.к. „Вл. Варненчик” е нещо, което беше прието с много голямо задоволство от жителите на този комплекс и на форум от 1200 души, на които  обявихме  това. Така че, да започнат спорове за нещо, което хората искат, предлагат и ние им го даваме и само заради това дали е било по съответния начин формулирано, е нелепо.

Какви са обществените ползи от решенията на ПК „Култура и духовно развитие”  за гражданите на Варна?

Откакто аз отговарям за тази комисия и  за нейната дейност съм се опитал да се промени стила на работа. Културната общественост на Варна не беше доволна от предишния председател, който е опитен, квалифициран и аз не мога да кажа нищо лошо за него, но стилът му на работа не задоволяваше културната общественост. Комисията трудно се съгласява с нещо, с което не е свикнала до сега, а години наред е работила по определен начин. Мисля, че  гражданите на Варна получават много от дейността на тази комисия. Не съществуват конфликти между мен, като председател и останалите фактори, които ръководят културата в Общината.

Тази година настъпиха промени, с въвеждането на нови принципи в работата за разпределяне на сумите от бюджета на Общината, за подкрепа и развитие на творческите проекти. Представете си, че са постъпили 150 искания и ако всички те бъдат удовлетворени, то не само,  че няма да стигне сумата от 200 хил. лв., която е определена , а парите  достигат над 1 млн. лв. Това означава, че само за тази година идват 170 проекта. Творците, творческите колективи изведнъж, като че ли изригват. Това е нещо, което до сега не се е случвало. Предстои разглеждането на предложенията за „награда Варна”. До момента са постъпили 21 предложения за нея, за колективи, за определени личности. Ясно е, че една такава награда не може да бъде толкова многобройна. Лично аз внесох предложение да се промени статута за определяне на „награда Варна”, така че да се повиши нейния авторитет. Многото,разпиляни и неконцентрирани бройки, водят до инфлация на тази награда. Искахме в три, четири или пет изкуства да има „награда Варна”, а сега са 11, естествено няма нищо лошо в това, но проблема е, че по този начин се поражда инфлация. За мен заслугата на комисията е в това, че се отпушиха  творческите традиции и процеси. Журито, което ще заседава е почти ново. Сега то е от независими експерти и аз се надявам, че много прецизно ще можем да предложим на господин кмета вижданията ни за тази награда. Когато посещавам различни културни изяви, откривания на изложби, концерти, представления, чувствам приятелското отношение на всички, които до сега съм познавал, но само като човек от залата, а не от конкретен свой контакт с тях. Ние сме тук, за да дадем нещо хубаво на гражданите на Варна, да им помагаме , а не да спорим помежду си и да ги разединяваме.

barometar.net