Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Даниела Димова: Младата публика се завърна в оперната зала

Интервю на Ели Маринова с Даниела Димова – директор на ТМПЦ- Варна

Ели Маринова: Имате ли проблем с настаняването на актьори, които играят на сцената на театъра, но не са от Варна?

Даниела Димова: Тук е мястото да благодаря на Община Варна, която подходи много отговорно и в края на миналата 2010 г. успя да осигури на ТМПЦ едно жилище с четири стаи. Дали е много удобно или не, ние можем спокойно да настаним там четирима актьори. Засега трима кавалери имат една дама. Все пак има на какво да стъпим

Е.Маринова: Как виждате бъдещето на операта когато си отиде старото поколение ценители?

Д. Димова: Аз мисля, че операта не се посещава само от възрастни хора. Ако влезете в залата, ще видите, че по време на оперен спектакъл има най-много зрители на възраст 30-50 години, т.е. работещите са нашите най-големи фенове, след това е младежката публика между 20 и 30 години и може би на последно място – след 55 г. Има едно завръщане към операта. Проблемът е преодолян и за това голяма роля има завръщането ни към летните музикални произведения в Летния театър, които за първи път от 20 години осъществихме през лято 2010. Имахме 8 представления за пред 2000 души.Не стои така  въпросът обаче със симфоничните концерти. Там публиката е в предпенсионна и пенсионна възраст.

Е.Маринова: Живеем във време, в което от Интернет може да се изтегли всякаква музика.

Д. Димова: Да. При симфоничните концерти наистина го имаме този проблем. Моя задача, а и на целия екип е да успеем да помогнем младите хора да преоткрият живата симфонична музика. Защото тя няма нищо общо със записа.

Е.Маринова: Ще издадете ли в аванс по-интересните предложения от театралния и музикален афиш на тазгодишното издание на „Варненско лято”?

Д. Димова: Разбира се. На 8 юни в рамките на Международния театрален фестивал като съпътстваща проява си подават ръце Държавна опера Варна и Френски културен институт със своя юбилеен 20-ти сезон. Заедно ние ще представим във Варна за първи път „Проклятието на Фауст” – концертно изпълнение за солисти, хор и оркестър на сцената на ФКЦ от 19 ч. Това ще бъде едно истинско пиршество за сетивата и е абсолютна премиера.

На 18 юни е традиционното откриване на фестивала. Няма да отнема на община Варна възможността да си представят програмата. Аз ще подскажа няколко хода от оперните заглавия. Съвместно със студенти от Америка, които ще гостуват тук ще представим на 22 юни на Основна сцена и на 24 юни – в Летния театър „Вълшебна флейта”. На 1 юли имаме „Травиата” – чисто нова продукция с режисьор Георги Лалов и с участието на Орлин Горанов. След това ни чака премиерата на „Бал с маски” от Джузепе Верди на 13 и 14 юли. Предстои и спектакъл на „Мадам Бътерфлай”. В края на юли нашите зрители ще видят и „Аида”.

Към първа част от интервюто:

http://www.barometar.net/33493/