Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Земетресение от 7,1 по Рихтер разлюля Фукушима

Трусът стана в деня, в който страната отбелязва един месец от опустошителното земетресение от 9 по Рихтер.Трус с магнитуд 7,1 по Рихтер разлюля Източна Япония днес в 17,16 ч. местно време (11,16 ч. българско време), съобщи националната метеорологична служба.По тихоокеанското крайбрежие на o. Хоншу – от северната префектура Ивате до префектура Чиба край Токио, е обявено предупреждение за цунами. Височината на вълните в префектура Ибараки е достигнала 1 метър. Час по-късно предупреждението за цунами беше отменено.Eпицентърът на силното земетресение е в префектурата Фукушима – само на 81 км от повредената от бедствието на 11 март и последвалите вълни цунами едноименна атомна електрическа централа.

На 11 март североизточната част на страната бе засегната тежко от катастрофалниземетресение и цунами, причинили смъртта на над 13 хил. Други над 14 хил. се водят безследно изчезнали. Друг трус със сила 7,4 по Рихтер разтърси Япония на 7 април. Загинаха трима души, а над 130 бяха ранени.

Днешното земетресение е прекъснало електрозахранването към три реактора в АЕЦ „Фукушима“,съобщи компанията оператор ТЕПКО.Снабдяването на реактори едно, две и три с вода беше прекъснато за около 50 мин., а външното електрозахранване и до трите реактора беше спряно, съобщи представител на компанията. По-късно обаче беше съобщено, че електрозахранването за всички реактори в АЕЦ „Фукушима“ е било възстановено.Всички работници в засегнатата АЕЦ са получили заповед да преустановят дейност и да се евакуират незабавно, отбелязаха от ТЕПКО.Няма данни за жертви и разрушения.

Трусът е бил част от серия вторични земетресения с магнитуд от 4,7 до 7,1 през малки интервали от време. Епицентровете са били различни, но групирани в префектура Фукушима, на дълбочина до 10 км.Силните трусове бяха усетени във всички централни и северни райони на Хоншу, както и в столицата Токио.Японските власти спешно затвориха токийското международно летище „Нарита“, предаде ИТАР-ТАСС. Проверява се състоянието на пистите за излитане и кацане.Малко по-рано „Ню Йорк таймс“ съобщи, че властите имали намерение да разширят цялата зона за евакуация около АЕЦ „Фукушима“ от 20 на 30 км. Говорителят на японското правителство Юкио Едано обаче обяви, че засега няма да има подобна мярка.

За ситуацията във „Фукушима-1“ Едано заяви, че рискът от голямо радиоактивно изтичане е бил намален значително, предаде АФП.Очевидно е обаче, че централата не е в състояние да работи нормално, добави Едано. Той посочи, че жителите на някои райони около централата ще бъдат приканени да се евакуират, предаде Ройтерс.Това ще става на базата на данните за нивата на радиация във всеки отделен район. Така например 5000-те жители на село Иитате, което е на 40 км от централата, вече бяха призовани да го напуснат, допълва агенцията.

vesti.bg