Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Млади, а с нервни разстройства. Защо?

Финансовата криза, увеличаващата се безработица и духовното обедняване на българите води до увеличаване на нервните разстройства, особено сред младите хора, коментира пред БТА д-р Нина Ташкова, психиатър в Първа многопрофилна болница за активно лечение – София.През последните години все повече се забелязва тенденцията за увеличаване на сериозните депресии на хората на възраст между 25 и 40-годишна възраст, посочва д-р Ташкова.Зачестяват невротичните състояния –паническите пристъпи и тревожните разстройства. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата категория при младите хора що се отнася до депресиите и тревожните състояния.

Сериозните психози също се увеличават. Наблюдава се и тенденция за увеличаване на младите хора, които злоупотребяват с алкохол. Все по-често от този проблем страдат жените, посочи тя.Д-р Ташкова цитира данни, според които през 2020 г. депресиите ще се превърнат в третото най-разпространено заболяване в света след сърдечносъдовите и раковите заболявания.През последните три години са се увеличили и случаите на самоубийства.По думите на специалиста психиатричната помощ у нас е поставена на доста заден план в здравеопазването.

Не се обръща достатъчно внимание на превенцията

Въпреки това младите хора са доста открити и когато имат проблем не се притесняват да търсят помощ и подкрепа от специалисти. По-възрастните обаче са по-консервативни, по-притеснителни и рядко търсят този вид специализирана подкрепа.За съжаление обаче психиатричната помощ е скъпа и особено в условията на икономическа криза хората трудно могат да си я позволят, отбеляза психиатърът. Освен това сред не малка част от българите се неглижира този вид помощ, смятат я за „нещо отнесено“, други пък смятат, че не е на достатъчно високо ниво, каза д-р Ташкова.

За да е здрав психически един човек е важно да има емоционална подкрепа вътре в семейството, посочи д-р Ташкова.Другият основен фактор е благосъстоянието – когато човек постоянно е финансово притеснен, не е сигурен за работното си място и няма стабилна семейна среда, всичко това се отразява на емоционалното му състояние и е възможно да изпадне в депресии, отбеляза специалистът.

Важно е да се помисли за социалния живот на безработните и социалнослабите хора от гледна точка на тяхното емоционално здраве, препоръча психиатърът.Освен, че безработните са финансово затруднени,те нямат и социална среда -кръг, в който да общуват и да се чувстват част от обществото.Добра идея в тази насока е организирането на клубове за безработни, социално слаби, където да прекарват свободното си време и да създават социални контакти, заяви д-р Ташкова.

Що се отнася до превенцията е необходимо да се субсидира „предния фронт“ на медицинската помощ – да се отделят средства за отпускане на повече направления за специалисти психиатри, защото в момента талоните са крайно недостатъчни.

Унизително е и положението на пациентите със сериозни психични заболявания като биполярните разстройства, налудничавите състояния, реактивните психози, отбеляза специалистът.Грижите и лечението на тези хора изискват много средства, които за съжаление в момента не се отделят. Материалната база, в която пациентите с този вид проблеми живеят ежедневно е в много лошо състояние и има нужда от спешно подновяване.Медикаментите, които пациентите трябва да приемат също са много скъпи и за тях не достигат средства, коментира д-р Ташкова.

Най-уязвими от нервни разстройства и емоционален дискомфорт са хората в активна възраст – между 30 и 40 години. Освен недостиг на финансови средства, най-чест проблем за тях е, че те трудно се обвързват и се решават да имат деца.Затова особено в този период от годината, когато много типична е пролетната умора, младите трябва да взимат мерки, за да не изпаднат в депресия и емоционално неразположение, съветва специалистът.Препоръчително е през пролетта жените да не се подлагат на нискокалоричните хранителни диети, защото организмът повече от всякога има нужда от витамини и енергия.Не трябва да се забравя двигателната активност – физическите упражнения, тичането в парка и фитнесът са сред подходящите активности за сезона. Вечерните разходки на въздух също са препоръчителни.На трапезата всеки ден е добре да присъстват повече плодове и зеленчуци.Вредните навици като тютюнопушенето и алкохола е добре да бъдат ограничени. Употребата на тютюневи изделия стеснява съдовете и не се отразява добре на тонуса.Много подходящи за пролетта са отпускащите вани, релаксиращата музика и почивката, дава пример д-р Ташкова.

vesti.bg