Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Всеки пети – още под ударите на кризата

Всеки пети българин продължава да бъде засегнат от кризата, заяви програмният директор на Институт Отворено общество Боян Захариев, който представи данни от изследване за влиянието на ефектите от икономическата криза върху домакинствата.Причините, поради които всеки пети усеща негативите на кризата на свой гръб са защото си е загубил работата, заради намалено възнаграждение или принудителен неплатен отпуск.Според Институт Отвеорено общество натискът на кризата върху домакинствата остава висок, въпреки появата на признаци за възстановяване от нея.Равнището на бедност се задържа устойчиво високо за ЕС – малко над 21%, подчерта Захариев.

Две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5% затъват в дългове.Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат е 246 лева на човек от домакинство. Заради недостиг, сред бедните българи между 35-40% пестят от лекарства, които са им нужни за здравето. Пестим още от ток, вода, парно, както и необходими дрехи и обувки. 7 % от бедните българи пропускат хранене заради липсата на средства.Хората с по-високо образование са по-малко засегнати от кризата, информира още Боян Захариев.Темповете на кризата са забавени в сравнение със същия прериод на миналата година, успокоява Захариев.

Затъването в кризата е спряло, коментира и Георги Стойчев от Институт Отворено общество. Домакинствата са усетили дъното и са се оттласнали от него, смята още той.Дъното на кризата, спроед Стойчев е било минлата есен-зима. Той обаче е категоричен, че домакинствата по-дълго ще се възстановяват от икономическата криза.Сигналите за усещане за изход от кризата обаче остават противоречиви. Делът на домакинствата, чиито доходи спадат, е намалял в сравнение с началото на 2010.

Дори и да живне икономиката, хората ще го усетят поне година след раздвижването й според Отворено общество. Пазарът на труда остава нестабилен. Все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата, са другите изводи от проучването.

Диляна Панайотова

news.ibox.bg