Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

20 лв. на човек до Гърция, ако колата е пълна

Българинът намери цаката на скъпия бензин. Комбина осигурява по-евтино пътуване за Великден. Нашенци масово качват в колите си непознати и делят разходите с тях. В Мрежата вече има дузина сайтове, които предлагат маршрути.Пътувам с приятелката си за Солун по празниците, имам 3 свободни места в хюндая си, пише Ганчо Попиванов от София в сайта 3na100.com. Той е пресметнал, че споделеният воаяж ще излезе по 20 лв. на човек, ако в колата са петима.Над 4000 души всеки ден пускат обяви за подобни комбини. Те са хит и за маршрути в София. Най-големи мераклии са хората от крайните квартали, които не са близо до метрото, а работят в центъра или на другия край на града. За тях пътуването излиза 50 ст.

Комбина за пътуване до офиса. Това е новият хит в интернет заради високите цени на горивата. Скъпият бензин принуди хиляди българи да качват непознати в колата си, само и само пътуването до работата им да излезе по-евтино. В Мрежата вече има детски сайтове за т.нар. споделено пътуване. В специално създадените интернет страници хора от цяла България всеки ден казват докъде и с какво ще пътуват. И търсят хора в същата посока, с които да поделят горивото. Курсовете се правят с лични автомобили, като в различните сайтове като www.3na100.com дори има калкулатор, който изчисля колко ще струва пътуването на всеки от пътници в колата. Сметките показват, че ако четирима души пътуват заедно 15 км от точка А до точка Б, то разходите им ще паднат на 50 стотинки. „Това е два пъти по-евтино дори и от градския транспорт“, коментира Иван Тодоров, който от 2 седмици пътува „споделено“ до офиса си в „Младост“.

Чрез специалните платформи в нета по всяко време може да се намери и шофьор с лична кола или пък спътници за пътуване до определена дестинация. Най-популярни в столицата са курсовете от крайните квартали до централната част на града. Освен тях обаче има и междуградски дестинации. В сайтове има стотици обяви за споделено пътуване от София до Смолян, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново. Над 4000 души на ден заявяват готовност да споделят личния си автомобил. Над 800 пък са желаещите да се възползват от чуждо возило и да си поделят парите за бензин. За по-голяма сигурност обаче хората не посочват реалния си домашен адрес и не дават телефонния си номер. Спътниците се уговарят за точката на тръгване само по интернет, а бензинът се плаща при тръгване.

В момента в сайтове за споделено пътуване десетки семейства търсят спътници за великденските празници. Семейство от Пловдив е изчислило, че ако петима души пътуват с колата им до Солун, разходите за гориво на човек няма да минат 20 лева.
Споделеното пътуване обаче има и друга страна – транспортните неволи например разделиха десетки семейства в Пернишко. Съпрузи се срещат само през уикенда, защото не могат да пътуват всеки ден на работа в София. Домакинствата издържаха на скока на бензина и скъпите билети, но се огънаха пред спрените маршрутки. Промяна в Закона за обществения транспорт забрани специализирания превоз. Под тази форма бусове возеха хиляди перничани до работните им места в София. Маршрутките, които на всеки час качват пътници от околните села, са единствената възможност на местните да си изкарват прехраната в столицата. Затова след спирането им те станаха софиянци на работно време. През делничните дни спят при приятели или наемат квартира в комбина от 3-4-ма души, а през почивните отиват да си видят семействата.
Хората не се прибират с дни, през седмицата селото е пусто, тук са останали само жените, оплаква се кметът на Студена Валери Спасов. Той предупреди, че вече 40 дни местните чакат решение на транспортния проблем и вече са пред гражданско неподчинение. Същият проблем мъчи и жителите на Кралев дол и пернишкия кв. Църква.
Ралица Русева
Анна Георгиева

standartnews.com